Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-24 02:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2014/06/29/nationell-samling-for-en-bred-samsyn-om-trepartssamtalets-vikt/

Viktor Barth-Kron

Nationell samling för en bred samsyn om trepartssamtalet

VISBY. Man ska hålla ett paraply över den som står i regnet, brukade Håkan Juholt säga.

Det var en metafor, men på Socialdemokraternas dag 2014 kan den även tolkas bokstavligt: Visby är insvept i en kompakt dimma och piskas av ett regn som pendlar mellan skur, störtskur och monsun.

Mitt i väderinfernot står Stefan Löfven trygg och torr. Han gör ju oftast det.

Juholts efterträdare är ett slags kommunikativt geni, trots att han ibland snubblar på orden och kanske egentligen inte har kommunicerat så mycket – eller just därför.

(Tidigare på dagen har vi dock fått veta att S ändrar valstrategi och nu ska börja tala om sin egen politik i stället för att, som planerat, fortsätta klaga på regeringen fram till augusti. Stefan Löfven har sedan han tillträdde för 30 månader sedan haft stigande förtroendesiffror och det ska förstås bli spännande att se vad som händer nu.)

Löfven har hur som helst vissa unika och svårdefinierade retoriska kvaliteter: Han skulle förmodligen kunna bjuda in till ”trepartssamtal” om kärnvapenexport eller tala om behovet av en ”bred samsyn” kring en invasion av Polen och folk skulle spontant tänka att jo, det där låter ju rimligt och sansat.

Den här gången är det skolan som ska ordnas genom bland annat en ”nationell samling”. Ett fantastiskt begrepp, som signalerar handlingskraft och samtidigt inte betyder något.

”Maxtak” för barngrupper i förskolan är däremot en förpliktelse – och förstås ett perfekt rubrikord till det hundratal journalister som samlats på Wisby Hotel.

Finansieringen avslöjas dock först på tisdag. Cirkulera, nu går vi tillbaka ut i dimman (och ta förresten gärna med Håkan Juholts paraply – förstärkta socialförsäkringar, reds anm – men vifta inte för mycket med det eftersom våra interna mätningar säger att det kan skrämma bort mittenväljare).