Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-21 11:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2014/06/29/syndaflod/

Viktor Barth-Kron

Syndaflod

VISBY. Det började som det brukar.

Alliansens partisekreterare hade kallat till pressträff på "Alliansterrassen". Den terrassen tillhör vanligen restaurangen Wallers, vilket som vana Visbybesökare vet innebär en lång, skrovlig uppförsbacke från Almedalsparken. Den heter "Hästgatan", men kunde väl i år döpts om till "Valrörelsen".

Efter att alla fått en till synes ledsen men enligt Aftonbladets utsände god wrap visade det sig att partisekreterarna hade räknat: Oppositionens förslag kostar mellan 70 och 140 000 kronor och hotar 50 miljarder arbetstillfällen i välfärden. Eller om det nu var tvärtom.

Någon gladpatologisk uppvärmningsherre hade man för dagen inte enrollerat, det var bekymrade miner och mest bekymrad av alla var Centerns attackterrier Martin Ådahl – han är inte partisekreterare, men var där ändå – som lät förstå att den yttersta dagen närmade sig, med eld, rök och vänsterexperiment.

När Kent Persson (M) för femtioelfte gången undslapp sig den välrepeterade repliken om att oppositionen åker land och rike runt och lovar allt till alla så öppnade sig himlen över Visby. Den har inte stängt sig än.

Något senare stod den socialdemokratiske valledaren Jan Larsson, förra Almedalsveckan presenterad som supervärvning men än så länge utan mätbara resultat att backa upp det med, i DN:s tält och pratade valstrategier.

När han för femtioelfte gången svarade undvikande på frågan om eventuella regeringssamarbeten efter valet så dundrade himlen över Visby hamn och störtskuren övergick i Monsun.

Prognosen för resten av veckan ser likartad ut.

I dag kom förresten "Almedalsbåten", det vill säga Viking Lines M/S Cinderella som hyrts av en pr-byrå i syfte att frakta mingelsuget affärsfolk till Visby och att inkvartera dem under tiden.

Det ryktas att Jimmie Åkesson, Gustav Fridolin och Gudrun Schyman köpt varsin hytt och börjat lasta in utvalda djurpar ur den lokala faunan.