Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-26 19:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2014/06/30/hagglund-kan-overleva-oss-alla/

Viktor Barth-Kron

Hägglund kan överleva oss alla

VISBY. Kristdemokraternas dag börjar, inte helt oväntat, trögt.

I SVT:s morgonsoffa tvingas Göran Hägglund påminna om att det där förslaget om ”maxtak” i förskolan, som S lanserade med buller, bång och mediekarusell under söndagen, det lade faktiskt KD fram redan under förra årets Almedalsvecka.

Sådan är hans lott. Det politiska minnet är kort, och kanske extra kort när det gäller KD.

Någon draghjälp kom heller inte från den Ipsos-mätning som visade att KD riskerar ett valresultat på nedåt 2,2 procent om de osäkra sympatisörerna drar sig undan. Lägst av alla.

Inte för att det verkar påverka humöret. Hägglund rättar till glasögonen, tar upp mobilen, fotograferar nöjt de hopträngda journalisterna och gör ett nytt försök: Utred Nato! Förstatliga landstingen!

Precis som i fjol, alltså. Men visst, det har ju inte hänt än.

Göran Hägglund har varit partiledare i över tio år. Endast Fredrik Reinfeldt har suttit längre. Under större delen av tiden har KD befunnit sig i en till synes permanent kris och Hägglund har fått ägna mer tid åt att kommentera riksdagsspärren än riksdagspolitiken. Han har utmanats internt, vunnit med 198-88 på ett extra riksting, suttit kvar och gnetat på.

Till skillnad från Reinfeldt ser Hägglund ungefär likadan ut nu som förr. Han verkar till och med tycka att det han gör är rätt kul.

Å andra sidan: Alf Svensson satt i över 30 år. Man kan nästan se Almedalen 2034 framför sig, när en aningen grånad Göran Hägglund rättar till glasögonen och drar en självironisk oneliner om senaste Sifo.

Han har nog inte evigt liv, men möjligheten finns att han överlever oss alla.