Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 06:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2014/11/12/partiledarna-om-kometlandningen/

Viktor Barth-Kron

Partiledarna om kometlandningen

Landaren Philae från den europeiska rymdorganisationen ESA:s sond Rosetta lyckades sent i eftermiddags svensk tid landa på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko. Ett stort framsteg för rymdforskningen, förstås.

Den här bloggen lyckades som första svenska publikation få ta del av partiledarnas kommentarer till det inträffade.

* * * * * Anna Kinberg Batra (M): – Jag kan inte kommentera det i det här läget. Det pågår en process på 67P/Churyumov-Gerasimenko och det är viktigt att ha respekt för den.

Jan Björklund (FP): – Sonden Rosetta sändes visserligen upp 2004 och landade i dag, men under större delen av dess tid i rymden var det alliansregeringen som styrde Sverige och genomförde historiska reformer.

Annie Lööf (C): – Stefan Löfven påstår att han sträcker ut handen, men det vi ser i dag är ju raka motsatsen. Nyheter från yttre rymden visar tydligt att det nu är Vänsterpartiet som dikterar politiken.

Mattias Karlsson (SD): – Nu inleds den avgörande striden mellan universalliberalerna och oss som hävdar varje folks rätt att bo under sin egen sten.

Jonas Sjöstedt (V): – Vi ser med stor oro på hur det europeiska samarbetet inte bara sätter press på enskilda stater, utan nu också griper kring sig i yttre rymden. Det är klassiskt imperialistisk politik och Vänsterpartiet säger tydligt nej till den här typen av framsteg.

Stefan Löfven (S): – Vi har sagt det att om kometen vill komma hit och slå ner, då kan vi ställa upp med en förhandlingsperson och titta om vi kan hitta en överenskommelse. Sedan är det för tidigt att säga i dag om det skulle handla om mänsklighetens undergång, det blir en hypotetisk fråga. Vi ska sätta oss ner först.

Göran Hägglund (KD): – Vet ni vad man kallar fiskeagn som består av nötkött? KO-METEN. Ja, vi har några göteborgare med oss här hör jag. Men låt oss i stället prata om den här KOMETÉN som Stefan Löfven har tillsatt för att förhandla om Sveriges avveckling.

Gustav Fridolin (MP): – I dag skulle jag vilja vända mig direkt till universums kometer och be er om en sak: Var er själva. Låt ingen politiker eller vetenskapsman komma och tala om hur ni är, vad ni består av eller vart ni är på väg. Från min tid som komet vet jag hur viktigt det är att se sig i spegeln och säga att ja, jag duger, även om man vid något tillfälle i livet får tillbringa en mandatperiod i omloppsbana.