Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2014/11/27/rapport-fran-stadshuset-rattinvasion-folkpartihan-och-35-ore-mer-i-skatt/

Viktor Barth-Kron

Rapport från Stadshuset: Råttinvasion, folkpartihån och 35 öre mer i skatt

Stockholms kommunfullmäktige höll extrainsatt sammanträde på torsdagskvällen. Huvudärende på agendan var att besluta om kommunalskatten för 2015, men i vanlig ordning lyckades de hugade debattörerna få in en del annat också. Här är mötet minut för minut.

16.07

Interpellationsdebatt. Första interpellationen kommer från nya moderatledaren Anna König Jerlmyr, som är kritisk till idén om höjd skatt. Nya Moderaterna är ofta kritiska till idén om högre skatt. Tidigare, när de hette Moderaterna, var de även kritiska till idén om skatt.

16.21

Sebastian Wiklund (V) har upptäckt det klassiska retoriska greppet ”anekdotisk bevisning”. Enligt Wiklunds framställan bör skatten höjas eftersom en vän till Wiklund – som faktiskt har barn! – sagt att ”Sebastian, ni måste satsa mer på skolan”.

16.28

Madeleine Sjöstedt (FP) interpellerar om Slussen. Den nya majoritetens hantering står möjligen i strid med grundlagens portalparagraf om att all offentlig makt ska utgå från folket – eller något i den stilen. Och vad gäller egentligen?

16.31

Karin Wanngård (S) uppfinner substantivet ”kostnadsskening”. En sådan har skett i fallet Slussen och måste utredas.

16.35

Martin Westmont (SD) kräver folkomröstning om Slussen. Ingen bryr sig om att ta replik.

16.42

Jan Valeskog (S) försöker tappert påpeka att den nya majoriteten inte alls skapat oreda kring Slussen och att allt är glasklart. Den nya detaljplanen gäller. Valeskog får dock ingen hjälp av Åke Askensten (MP), som glatt tar till orda och i stället förespråkar ”Slussen Plan B”.

16.53

Det finns inget svar på interpellationen om vad som händer om Bromma flygplats avvecklas. Vilket möjligen är talande.

17.18

Erik Slottner (KD) kritiserar de rödgrönas minskade städanslag och viftar med en DN-artikel om att råttorna i Stockholm är fler än någonsin. Daniel Helldén (MP) invänder att råttorna uppenbart dykt upp under alliansens styre. Helldén vågar dock inte lova att få bort råttorna under kommande budgetår.

17.43

Alliansen bombar på med frågor om varför de rödgröna vill återkommunalisera kvalitativa äldreboenden. Borgarrådet Clara Lindblom (V) härsknar till, men säger att hon lovat sina pressekreterare att vara lugn.

18.04

Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) öppnar beslutsmötet och förklarar varför man måste höja skatten. I anförandet finns tydliga paralleller till Fredrik Reinfeldts beryktade (och av S kritiserade) ”öppna era hjärtan”-tal: Situationen i omvärlden sätter press även på stadens verksamheter.

18.20

Lotta Edholm (FP), som redan ryckt åt sig en svårintaglig ledning som oppositionens argaste politiker, håller en rasande appell om de rödgrönas slöseri och vanstyre.

18.33 "Vi har haft åtta år av moderat styre med några partier till." Daniel Helldén (MP) gör sig populär i Folkpartiet. Och i några partier till.

18.47

William Hahne (SD) håller domedagsanförande om ett Sverige där barn, gamla och alla andra svälter på gatorna (typ), vilket (bland annat) beror på tiggeriet. Skattehöjningen utgör sålunda ytterligare ett bestialiskt påhopp på svenska folket. SD:s ledamöter applåderar vilt. Ingen tar replik och debatten fortsätter som vanligt.

19.07

Yvonne Fernell-Ingelström (M) ryter ifrån mot den rödgröna retoriken: ”Ska vi tala om att något håller på att gå sönder, då ska vi tala om Bromma flygplats.” Det är alltså ”tomgång” som ska in på vågrätt fyra.

19.40

Jonas Nilsson (M), som uppenbarligen är en långsint man, påminner sig om att Åsa Romson (MP) under sin tid som Stockholmspolitiker kostade 4 miljoner kronor över fem år på grund av ett överklagat garage. Det är dock inte mycket, fortsätter han, jämfört med i dag – då Åsa Romson kostar 4 miljoner kronor om dagen på grund av stoppet för Förbifart Stockholm. Åsa Romson är inte på plats för att försvara sig.

19.55

Votering. Det rödgrönrosa skatteförslaget – en höjning med 35 öre – vinner med liten marginal, sedan SD:s ledamöter i slutvoteringen röstat på alliansens förslag om oförändrad skatt. Nu gjorde det varken från eller till för utfallet, men den som letar omen inför riksdagens budgetomröstning kan ju kika hitåt.