Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 04:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2015/04/15/en-spannande-resa-med-mogerts-muraler/

Viktor Barth-Kron

En spännande resa med Mogerts muraler

Muralmålning i Lyon. Stockholm ska satsa DN Kultur

Ett spännande initiativ, med potential att sätta stora avtryck. Man kan dock undra hur de tänker att det ska gå till. I den nya muralmajoriteten sitter partier som tyckte att det var ett estetiskt övergrepp att bygga radhus i Hammarbyhöjden, eftersom det bröt för abrupt mot de genomgående vita flerbostadshusen från 1930-talet.

Muralmålningar, vars hela poäng är att sticka ut och bryta mönster, ska enligt plan uppföras i alla stadsdelar. Förändringen är dessutom rent estetisk och kan inte ursäktas med behovet av fler bostäder. De grupper som betraktar Stockholms stadsdelar som arkitektoniska friluftsmuseer lär således få krupp både en och två gånger när Roger Mogert sätter igång.

Man får ändå hoppas att det faktiskt blir av, i någon form. Idén är det inget fel på – en snygg muralmålning kan vara ett lyft för vilket område som helst.

Det finns dock en liten twist. Den nya majoriteten gillar inte bara stadsdelar med sammanhållet uttryck, de är också mycket inne på det här med medborgarinflytande. Få är de problem i Stockholm som inte ska hanteras genom dialog med de närboende.

Det gäller även här. Medborgarna i de olika stadsdelarna ska vara med och bestämma hur konsten ska se ut, enligt Roger Mogert. Muralmålningarna ska vara en chans för stockholmarna att förmedla sin egen bild av hemtrakterna. Målningarna ska dock utföras av professionella konstnärer.

Det låter förstås mycket sympatiskt, men man ser nästan den stackars kommunala tjänstemannen framför sig:

”Jo såhär, monsieur Fronton, vi uppskattar som sagt din vision om ett pulserande, abstrakt mönster som speglar stadens dynamik, men nu är det som så att Berit på Nötknäpparstigen tydligt har efterfrågat en katt i motivet. Karl-Henry på Ica tyckte att fotboll är en viktig sak här i Tallhagen och Abdi från Blöthakeskolan gillar grönt bättre än blått. Ordnar du det?”

Nå, kanske inte riktigt så. Men lite av poängen med konst och konstnärer brukar ju annars vara att de tar fram och visar oss saker vi faktiskt inte tänkt på förut. Ska framställandet i stället följa minsta motståndets lag torde risken vara uppenbar för att det slutar som det alldeles för ofta slutar när nya hus ska byggas – resultatet blir ganska intetsägande, och ingen blir nöjd.

Men vem vet – det kanske blir alldeles fantastiskt. Och blir det inte det så är det inte hela världen det heller.

En mycket praktisk sak med muralmålningar är ju att det bara är att måla över dem om man skulle ångra sig. Eller i värsta fall bara tvätta bort och glömma alltihop.