Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 11:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2015/04/20/stadshusrapporten-brasklappar-om-slussen-kommunala-pdf-recept-och-en-bandyhall-som-inte-syns/

Viktor Barth-Kron

Stadshusrapporten: Brasklappar om Slussen, kommunala PDF-recept och en bandyhall som inte syns

Stockholms kommunfullmäktige sammanträdde i Stadshuset på måndagskvällen. Man behandlade bland annat kommunens årsredovisning för 2014, beslutade om fler vigselförrättare i staden och om nya markanvisningar i Hagastaden. Dessutom klubbade man bygget av en ishall för bandy i Tallkrogen och finansiering för projektet Slussens ökade kostnader. Här är mötet i korthet.

15.38

Ett tiotal demonstranter har samlats utanför Stadshuset för att protestera mot kvällens beslut om Slussen. Med skyltar som ”Inga bussar i berget” och ”Riv inte Kolingsborg” delar de sig på två – en grupp vid huvudentrén och en på borgargården – för att få fatt i så många anländande politiker som möjligt.

16.31

Interpellationsdebatt. Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) påstår att stadens slogan The Capital of Scandinavia är ett ”starkt internationellt varumärke”. Resten av världen är inte på plats för att försvara sig.

16.50

Roger Mogert (S) är i raljant högform och säger sig ha saknat de ”gamla Moderaterna” och välkomnar att de nu bjuder på ”lite härlig fackföreningsfientlighet”. Debatten gäller den så kallade vita jobb-modellen, en samverkan mellan kommunen och byggfacket. Moderaterna är skeptiska.

16.55

Lotta Edholm (FP) är synnerligen folkpartistiskt arg på ett formaliafel från den röda majoriteten. Roger Mogert lovar bättring.

17.21

Centerpartiet lyfter frågan om den kommunala kokbok i digitalt PDF-format som miljöförvaltningen ska ge ut inom kort. Prislapp 500 000 kronor. Centern är kritiska och vill veta hur många läsare man tror att PDF-boken ska få. Miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) berättar att förvaltningen räknat ut att 300 000 människor kan nås av kokboken. Det framgår inte hur man räknat, men det är naturligtvis sant och i underkant. Teoretiskt kan hela världen ta del av saker som finns på internet, vilket dock inte nödvändigtvis betyder att de gör det.

17.48

Centerpartiet lyfter sin särskilda hjärtefråga i Stockholmspolitiken – båten till Årsta holmar. Karin Ernlund (C) är orolig och litar inte på att Miljöpartiet låter den vara kvar. I sommar får vi svaret.

18.18

Stadens revisorer håller låda. Tidigare finansministern Bosse Ringholm (S) skäller ut överförmyndarnämnden och läxar upp kommunstyrelsen för att sätta oklara mål. Knäpptyst i salen.

19.50

Debatt om Slussen. Ärendet om finansiering av bussterminalen går igenom, men förvirring uppstår när Cecilia Obermüller (MP) med olycksbådande ton vill lägga in en ”brasklapp” som tycks gå ut på att det kanske går åt skogen med den där bussterminalen. Miljöpartiet leder trafikroteln i Stockholm.

19.52

Joakim Larsson (M) påminner om att den ursprungliga brasklappen, biskop Brasks anno 1517, förebådade Stockholms blodbad. Larsson hoppas att det inte ska bli så med Cecilia Obermüllers lapp.

20.06

Beslut fattas om att bygga bandyhall i Tallkrogen för 175 miljoner kronor. Flera borgerliga partier är kritiska då kostnaden ökat med 65 miljoner, bland annat eftersom hallen ska sänkas ned i marken för att inte synas från Skogskyrkogården. Daniel Helldén (MP) inskärper att det är viktigt att hallen inte syns.

20.44

Vem är det som är skattefundamentalist här egentligen? Cecilia Brinck (M) lyfter frågan, när man för femtioelfte gången debatterar skattesatsen. Högern menar att det i själva verket är vänstern som är skattefundamentalister. Vänstern dementerar och hävdar motsatsen.

21.16 ”Jag vill egentligen inte förlänga den här debatten, men …” Skolborgarrådet Olle Burell (S) slår till med fullmäktiges mest klassiska öppningsfras, och förlänger sedan debatten med tio minuter utan att framsteg nås.

22.08

Slut för i dag. Från Sverigedemokraternas bänk har under drygt sex timmars sammanträde noterats sammanlagt noll (0) inlägg. Men de hade en rejäl ordförandestrid härom månaden i alla fall.