Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-17 22:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2015/04/22/ar-miljopartiet-pa-vag-att-landa/

Viktor Barth-Kron

Är Miljöpartiet på väg att landa?

Sidan 2-kolumn i torsdagens DN.

Strax efter valet i höstas satsade Gustav Fridolin (MP) på att bli Sveriges nästa Youtube-fenomen. Han skickade videohälsningar till höger och vänster, bland annat i form av ett åtta minuter långt tal till ”Sveriges lärare”.

Talet blev kritiserat av lärare och grundligt hånat i media. Fridolin bad senare om ursäkt, men det hjälpte inte. När Miljöpartiet nu tar nya tag på Youtube har Fridolin fått sparken och ersatts av en ko.

Jo, det är sant. I den nya MP-filmen ”Ko funderar på vårbudgeten” reflekterar en ko (med hjälp av en speakerröst) över regeringens prioriteringar.

Kon undrar vart ”ko-singen” tar vägen och konstaterar sedan att den bland annat går till att göra gödsel till biogas och till järnvägsunderhåll. Det är ”muu-sik” i kons öron. Enligt speakerrösten i alla fall.

Komplett vansinnigt, tänker du? Visst, man kan fundera på vad reklamarna hade rökt när de skrev manus. Samtidigt är det inte riktigt så enkelt.

Vi pratar här om partiet som brände en stor del av kampanjbudgeten på att låta göra en internetsänd dokusåpa om sig själva. Om du liksom de flesta missade den så gick serien, kallad ”Allt grönt”, i tolv avsnitt och verkade mest handla om att visa vilket härligt liv man har om man jobbar på Miljöpartiet. Tänk pressekreterare i snygga vinklar, på väg mellan kreativa möten med en take away-latte i handen.

Hela seriens mest symboltunga scen kom i sista avsnittet och skildrade ett knippe gröna topptjänstemän i en soffa på Södermalm. På tv:n pågick valvaka, och när vallokalsundersökningen presenterades dog den trevliga stämningen snabbt.

”Men var är våra väljare?” utbrast kampanjchefen, med chockat och närmast kränkt tonfall. Tja, de tittade nog inte på ”Allt grönt” i alla fall.

Men nu är det alltså nya bud. Sex and the City-politiken ersatt med ett nötkreatur som i maklig takt funderar över konkreta reformer.

Möjligen är det i själva verket precis vad bilden av Miljöpartiet behöver just nu. Ett första steg för att ta sig ur omloppsbanan i rymden och kanske, så småningom, landa på jorden igen.