Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 10:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2015/06/04/mycket-vasen-for-lite-valjarstod/

Viktor Barth-Kron

Mycket väsen för lite väljarstöd

Sidan 2-kolumn i torsdagens DN. Svensk politiks första

Sedan dess har mycket hänt:

*** Moderaterna bytte till sist parti­ledare, och Anna Kinberg Batra var omgående tydlig med att man behövde ha bättre svar på väljarnas frågor. Det är hon fortfarande tydlig med. Andra i partiet har hela tiden varit tydliga med att de hatar överenskommelsen.

*** Tre borgerliga partier vill nu ha en mindre invandring, även om de helst inte vill erkänna det.

*** Sverigedemokraterna fick nog av sitt ungdomsförbund, eller ”unga arga män med Napoleonkomplex” som vikarierande partiledaren Mattias Karlsson beskrev dem. Infekterade inbördesstrider och uteslutningar vidtog. Väljarna ryckte på axlarna.

*** Göran Hägglund avgick efter elva år. Halva partiet kände sig manat att efterträda honom, men till slut blev det Ebba Busch Thor.

*** För att motbevisa anklagelsen om att ha lagt sig platt i och med Decemberöverenskommelsen så drev Alliansen igenom en miljon ”tillkännagivanden” som regeringen inte behövde bry sig om.

*** Historien om Sveriges vapenhandel med Saudiarabien blev ett elände för regeringen. Socialdemokraterna lyckades till sist rädda regeringssamarbetet med MP, till priset av att Sverige blev paria i hela arabvärlden. Till sist fick kungen gå in och lösa situationen. Eller om det nu var Björn von Sydow.

*** Stefan Löfven fick äntligen lägga fram en budget. Ett svek mot jobben, skrek borgerligheten och näringslivet. Ett svek mot jobben, skrek partivänstern och LO.

På onsdagen kom så folkets dom, i form av SCB:s stora och allmänt högt betrodda opinionsmätning: Ingenting har hänt. Om det var val i dag skulle det gå ungefär som senast det var val.

Vi får hoppas att partierna i alla fall hade kul under tiden.

* * * * * Säsongsavslutningen av tv-programmet Viktors val – med en exklusiv musikvideo om det gångna halvåret och analyser av DN:s Karin Eriksson och Ewa Stenbergfinns att titta på här.