Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 02:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2015/06/15/stadshusrapporten-va-taxor-och-valfardsforetagande-som-en-mansklig-rattighet/

Viktor Barth-Kron

Stadshusrapporten: VA-taxor och välfärdsföretagande som en mänsklig rättighet

Stockholms kommunfullmäktige sammanträdde på måndagen för sista gången innan sommaren. Man beslutade bland annat om en ny strategi för Stockholms kajer och om en instruktion till det nybildade Rådet för mänskliga rättigheter. Bostadsprojekt klubbades också – ett för 300 hyreslägenheter i Älvsjö och ett annat för drygt 300 bostäder vid Midsommarkransen. Avgiften i den kommunala Kulturskolan ska sänkas, medan taxan för kommunalt vatten och avlopp höjs. Dessutom blir det en ny bro över stambanan i Västberga, pris 197 miljoner kronor. Här är mötet i korthet.

14.05

Hela timmen för interpellationsdebatter kommer att handla om illegala bosättningar för EU-migranter runt om i staden. Det är Bo Sundin (M) som tar upp frågan, och han tycker inte att den rödgrönrosa majoriteten gör tillräckligt för att komma tillrätta med problemet. Majoriteten tycker tvärtom att de gör mycket. Feministiskt initiativ tycker att lösningen är bostäder åt alla – bostad listas som en mänsklig rättighet av FN, påpekar Fi. Anna König Jerlmyr (M) invänder att hon ser fram mot höstens budget, för att se hur de rödgrönrosa ska ordna den saken.

14.40

Maria Danielsson (SD) anför att ett generellt tiggeriförbud skulle lösa ”Moderaternas och alla andras problem”.

15.54

Presidiet ryter till mot viss oordning i salen. En av de skyldiga visar sig vara Sten Nordin (M), före detta finansborgarråd som nu (tillfälligt?) tagit rollen som killen längst bak i klassen. Han bär dock inte keps och skärper sig efter tillsägelsen.

16.13

Stockholm ska få en ny kajstrategi och Erik Slottner (KD) är mycket kritisk till att rörlig sjöfart ska prioriteras framför exempelvis restauranger. Det är ju bra med folkliv! Miljöpartiet försvarar strategin med att man inte bör låsa kajernas användning innan man vet hur man vill använda dem för kollektivtrafik till sjöss. Vänsterpartiet försvarar också strategin, och är skeptiska till ”marknaden” (det vill säga eventuella restauranger vid kajerna). För en utomstående är tvisten lite svårbegriplig. Vad sägs om att ha restauranger på båtar? Då kan de ju enkelt flyttas om det behövs.

16.50

Fi fick inga borgarrådsposter i den styrande koalitionen, däremot lovades de att få leda ett ”Råd för mänskliga rättigheter” i stadens regi. Nu ska man anta riktlinjerna för detta råd, och oppositionen är milt uttryckt skeptisk. Det artar sig till identitetspolitisk maratondebatt mellan framför allt Fi, MP, FP och SD, som då och då bryts av att Ulla Hamilton (M) påpekar att även näringsfriheten är en mänsklig rättighet. Hamilton, som förutom att sitta i fullmäktige är vd för Friskolornas riksförbund, undrar hur Rådet ska förhålla sig till de kommunaliseringar av privata välfärdsverksamheter som de rödgrönrosa genomför. Och som, får man anta, enligt Hamiltons definition alltså strider mot de mänskliga rättigheterna.

17.58

Bortsett från Slussen är Kulturskolans avgifter en av de saker som vållar hetast känslor i Stadshuset. Nu ska de sänkas – avgifterna alltså – och lång debatt vidtar. Alla säger sig vara överens om att kulturskolan är en bra sak, men de borgerliga är mycket kritiska till avgiftssänkningen. Den kommer mest att gynna den breda medelklassen i Stockholm, enligt Moderaterna (!), som hellre ser oförändrade avgifter och riktad hjälp till de mest utsatta hushållen. Det hela artar sig med andra ord till en indirekt debatt om idén med den generella välfärden. Avgiften sänks ändå.

18.27

Fullmäktige beslutar avbryta muddringen av Fagersjöviken, som planerats i syfte att anlägga ett strandbad. Först ska sjön göras ren, menar miljöborgarrådet Luhr (MP). SD är kritiskt.

18.56

Få saker osar jordnära kommunpolitik så mycket som frågan om VA-taxan, alltså avgiften för vatten och avlopp. Nu ska den höjas med 9 procent, och halva Rådssalen anmäler sig till talarlistan. Först efter att Björn Ljung (FP) yttrat kommunfullmäktiges förmodligen vanligaste fras – ”jag vill inte förlänga den här debatten, men …” – kan man till slut klubba höjningen.

19.18

Fullmäktiges ordförande (motsvarande talman) Eva-Louise Erlandsson Slorach (S) tackar ledamöterna för den här säsongen och skickar ut dem till en väntande båt. En stunds trivsel väntar i form av sommarfest. Käbblet återupptas måndagen den 7 september.