Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 02:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2015/06/30/ar-den-borgerliga-hoppborgen-stor-nog/

Viktor Barth-Kron

Är den borgerliga hoppborgen stor nog?

Doften av popcorn ligger tät i Almedalsparken på tisdagen. Lite överraskande är det Kristdemokraterna, och inte de traditionella folkrörelsepartierna C och S, som satsat mest på att skapa småskalig folkfest. Godiset är gratis och vädret kan ingen klaga på.

Familjens röst i svensk politik har även ordnat en hoppborg där föräldrar kan lämna in sina rastlösa avkommor. Max fem avkommor åt gången och på eget föräldraansvar – naturligtvis.

Sommartrivseln står i viss kontrast till det budskap som den nya partiledaren har med sig till Almedalen. Ebba Busch Thor rider in i Visby och drar lans mot identitetspolitiken, stökiga gäng på biblioteken, klotter och Islamiska staten. Det är närapå en full hand i det frågekomplex som brukar engagera den mer kulturkampsorienterade högern i Sverige nuförtiden.

Händelsevis är det också samma frågekomplex som Centerpartiet och Annie Lööf är tämligen ointresserade av – vilket med all tydlighet poängterades i samma park i söndags.

Lööf pekade då med båda händerna ut riktningen för vad ”hennes borgerlighet” skulle göra och inte göra framöver, och då var fokus på skatter, valfrihet och ”öppenhet” snarare än på några hårda tag mot något.

Det sedvanliga surret tar vid på scenerna runt om parken. Riskerar kanske Busch Thors hårdföra attityd, på tvärs med partiets historiskt mjuka profil, att skrämma bort KD-väljare?

Vilka väljare då, kan man lite cyniskt undra. En snarlik analys tycks ha gjorts på partihögkvarteret.

När alliansens framtida hållbarhet diskuteras har utgångspunkten ofta varit de mindre partiernas förhållande till Moderaterna. Borde de kanske ”profilera sig på egen hand”, eller kommer någon på sikt rent av närma sig Socialdemokraterna?

Den frågan är förmodligen felställd. Efter några dagar i Visby känns det som att den stora frågan är hur de veligt mellanborgerliga partierna, Moderaterna och Folkpartiet, ska förhålla sig till sina åt varsitt högerhåll radikaliserade kamrater.

”Jag viker inte en tum”, sade Annie Lööf i sitt tal. Det verkar inte Ebba Busch Thor heller ha några planer på att göra, och just nu är det lite svårt att se hur båda två ska få plats i framtidens borgerliga hoppborg.