Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-26 12:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2015/08/28/fear-and-loathing-in-hornstull/

VIKTOR BARTH-KRON

Fear and loathing in Hornstull

Lördagskolumn i DN Stockholm.

Tänk på ”ett av våra mest våldsutsatta områden”. Vilket ser du framför dig?

Fel. Rätt svar är Hornstull på västra Södermalm. Detta problemområde, där det den senaste veckan endast sålts fyra lägenheter för över 100 000 kronor per kvadratmeter, måste nu räddas från ytterligare förslumning. Anser bland andra Vänsterpartiet.

Saken gäller restaurangen Hornhuset på Långholmsgatan. De har under ett år fått ha öppet till 03 i stället för till 01, och det ville de gärna fortsätta med. Trots att polismyndigheten inte haft några klagomål i ärendet sade stadens tjänstemän bestämt nej, och fick stöd i detta av både Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ.

Hornstulls festsugna behöver dock inte misströsta. Ett slags lokal decemberöverenskommelse mellan S, MP och den borgerliga alliansen räddade Hornhusets 03-tillstånd vid stadsdelsnämndens möte i torsdags.

Det finns flera aspekter i detta som säkert kan förvåna någon. Stadsdelsnämndens ordförande Anders Göransson (S) har tidigare skapat rubriker när han velat förbjuda öldrickande i Tantolunden och kallat Folkungagatan för ”Söders Sodom och Gomorra” i protest mot ett planerat alkoholtillstånd. I Södermalmsnytt konstaterar han dock att eftersom det saknas invändningar från polis och fältassistenter så saknas också ”sakliga skäl” att säga nej till 03-tillståndet i fallet Hornstull.

Det låter väl rimligt, kan man tycka. Men det tycker alltså inte V och Fi, vilket å sin sida kan ses som lustigt. Just Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ kan ju, lite fördomsfullt, tänkas vara överrepresenterade bland de väljargrupper som tar del av nattlivet i Hornstull.

Feministiskt initiativ är dessutom själva en aktiv festarrangör. I upptakten till valet var det både stödfester och releasefester för valskivor, inte sällan med 03 som sluttid och i Hornstulls närhet.

Vänsterpartiet, vars rigida motstånd mot befarat folkhälsofarliga aktiviteter går långt tillbaka i kommunpolitiken, borde kanske fundera en sväng på hur de hamnat här. Hur väl stämmer det egentligen med självbilden hos ett i egen mening frihetligt vänsterparti att så ofta hamna på förbudssidan om exempelvis moralpartiet Kristdemokraterna? Är det restaurangnäringens inslag av privata aktörer som skaver?

I just det aktuella fallet Hornstull finns dock en annan, mer generell reflektion att göra.

”Det är inte ansvarsfullt att i ett av våra krogtätaste och mest våldsutsatta områden förlänga öppettiden”, säger Mathias Leveborn (V) till Södermalmsnytt.

Det låter kanske spontant logiskt, men resonemanget haltar. Var skulle man annars ha öppet till 03? I ett i övrigt krogfritt bostadsområde? Något säger mig att Mathias Leveborn inte hade jublat över det heller.

Tvärtom finns det en tydlig poäng i att samla sena och högljudda längs vissa stråk. Den som väljer att bosätta sig vid exempelvis Hornstull, Medborgarplatsen, Fridhemsplan eller Stureplan – och det är det som bekant många som vill göra – gör det då medveten om att med närheten till nöjen kommer vissa störningsmoment. Samtidigt kan den som vill sova ostört välja att bo någon annanstans.

Ett brett och sent nöjesutbud är en konkurrensfördel och ett lyxproblem för en stad. Många kommunala nämnder runt om i Sverige skulle mer än gärna byta till sig Södermalms situation och vara lika överhopade med ansökningar om serveringstillstånd.

Järfälla har exempelvis många kvaliteter, men ett omsusat nattliv kan nog inte sägas vara en av dem. I det ljuset kan man se kommunalrådet Mikael Jämtsveds (MP) reaktion på käbblet i grannkommunen Stockholm:

"Att ha öppet till 03 är helt klart orimligt. Låt dem ha öppet till 05!"