Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-16 15:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2015/09/23/socialdemokraternas-valanalys-operationen-lyckades-patienten-var-redan-dod/

Viktor Barth-Kron

Socialdemokraternas valanalys: Operationen lyckades, patienten var redan död

Sidan 2-kolumn i torsdagens DN. När partier ska

Av den anledningen var det uppfriskande att läsa Socialdemokraternas valanalys, som sent omsider lanserades i fredags.

Där är det underliggande perspektivet nämligen omvänt. Socialdemokraterna nådde ut, men de hade ingen bra politik. Eller i värsta fall fall ingen politik alls. Hur som helst ingen man ville eller kunde prata om.

Att S valde att fokusera hårt på vissa områden (”jobben” och ”skolan”) och mindre på andra är förstås inget att säga om. Så gör alla partier alltid. Det här är dock något annat. När ”dagordningen” i valrörelsen inte blir den önskade är det inte bara så att S missgynnas – de har helt enkelt ingenting att säga.

Tyvärr fastnar även analysen stundtals i samma träsk. Stor vikt fästs vid just ”dagordningen”. Upprepade gånger återkommer Fredrik Reinfeldts ”öppna era hjärtan”-tal i augusti 2014, som anses ha haft ohyggligt stor inverkan på valrörelsen. Plötsligt ville alla prata integration! Det var inte bra för S, konstaterar man.

Som om de faktiska omständigheter som föranledde talet – en rekordhög migration till Sverige, på grund av ett kraftigt försämrat världsläge – inte existerade. Som om Sverigedemokraternas tillväxt inte hade skett långt tidigare under mandatperioden.

Och framför allt – som om integrationspolitik vore något slags metafysik och inte, exempelvis, en trovärdig bostadspolitik.

Ändå lär ingen partigängare missta valanalysen för beröm. S måste enligt den ”tydligt foga den övergripande berättelsen, som i valet 2014 handlade om att något håller på att gå sönder i samhället, till de konkreta åtgärderna för att minska denna nya klyfta, och visa hur partiets politiska prioriteringar är en lösning på dagsaktuella problem”.

Kort sagt: Skaffa sig en ny, sammanhängande politik. Exakt vilken framgår dock inte, och vi får väl se hur det går med den saken.

Förra gången S skulle staka ut en ny riktning slutade det som bekant med 15 månaders öppet inbördeskrig, varefter man kände sig tvungna att utse den ende som inte tyckt något till partiledare.

* * * * * I veckans avsnitt av Viktors val diskuterar vi valanalysen, Miljöpartiets kolsoppa och stämmoaktuella Centerns imperieplaner. Se programmet här!