Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Viktor Barth-Kron

Stadshusrapporten: Fyllekäksreglering, privata fotbollsplaner och ideologiska gym

Stockholms kommunfullmäktige sammanträdde i Stadshuset på måndagskvällen. Det blev ett möte som gick i matens och kroglivets tecken, men en del annat hanns också med. Bland annat beslutades om en ”social investeringsfond” om 300 miljoner kronor, bostäder och verksamheter i Hammarby sjöstad, bostäder i Rinkeby och långsiktiga investeringsplaner för fastighetsbestånd och idrottsanläggningar. Dessutom klubbades nya riktlinjer för stadens serveringstillstånd – bland annat att uteserveringar vanligen ska få ha öppet till 23 i stället för till 22. Här är mötet i korthet.

16.46
En seg interpellationsdebatt hettar till när Moderaterna vill privatisera de kommunala simhallarnas gym. Socialdemokraterna är helt emot och det hela artar sig till en bred debatt om privat kontra offentligt.

16.56
Erik Slottner (KD), som håller med M, försöker förklara varför kommunala utomhusgym är bra medan kommunala inomhusgym är dumt. Det går sådär.

17.02
Gymdebatten fortsätter. Kanske kan man göra följande definition: Liberalism = privata gym. Socialism = kommunala gym. Socialliberalism = privata gym, men kommunalt fastställd individuell träningskvot.

17.07
Cecilia Brinck (M) är kritisk mot att så kallade foodtrucks inte får ha öppet efter midnatt och nära nattklubbar. Det är bra om folk äter i stället för att slåss efter krogen, tycker hon. Ansvariga borgarrådet Daniel Helldén (MP) menar i stället att ätande efter krogen leder till ”röra”.

17.29
Efter ett mellanspel om förvaltningsflyttar tar C upp foodtrucktråden igen. Helldén (MP) står på sig: Foodtrucks med sena öppettider nära krogen ”drar till sig en viss typ av människor”, enligt honom. Exakt vilken typ definieras inte, men man kan gissa att en hel del av dem är MP-väljare.

18.17
Vänstermajoriteten är lyriska över sin sociala investeringsfond, som med sina 300 miljoner kronor är tänkt att läka det splittrade Stockholm. De borgerliga påpekar att de inte är mot sociala investeringar, men oroar sig i varierande grad över byråkrati och prioriteringar. Fonden klubbas ändå.

18.53
Bör norra och södra Djurgården samt Lillsjön i Bromma bli naturreservat? Nej, konstaterar Jan Valeskog (S) – det behövs inte, eftersom områdena redan är skyddade. Liberalerna rasar mot att majoriteten kastat bort pengar på en utredning i frågan.

19.24
Investeringsplan för stadens idrottsanläggningar debatteras. Alliansen är kritisk och vill se mer av privat medfinansiering i framtida anläggningar. Motfrågan om det finns några bra exempel på detta blir hängande i luften och de rödgrönas plan klubbas.

20.04
Nya riktlinjer för stadens serveringstillstånd ska antas, där ett huvudnummer är att det ska bli enklare att få ha uteserveringar öppna till 23 i stället för 22. Alla gillar detta, men viss debatt uppstår kring en ny regel om ordningsvaktskrav vid ”nattklubbsverksamhet på dagtid”. Ett delvis nytt krogfenomen som fortfarande söker en vettigare term. Något sådant framkommer dock inte under debatten.

20.25
Uteserveringarna i fråga ska också kunna vara i ”satellitform” och kunna placeras på parkeringsplatser och gatumark, meddelar borgarrådet Helldén (MP) triumferande. Det klarnar således varför tidigare nattmatsskeptiska Miljöpartiet är så positiva till uteserveringar och längtar till sommaren.

21.24
Beslutsärenden klara och åter till interpellationer. Först nu, 5 timmar och 24 minuter in i sammanträdet, tar en moderat (Cecilia Brinck) strid för Bromma flygplats bevarande. Detta är sannolikt rekord i modern tid.

* * * * *

Något som kändes extra spännande?
Här kan du läsa alla detaljer om ärendena.