Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Viktor Barth-Kron

På auktion med Nya Batongpartiet

trygghet7Finansministern flankerad av Säpokille.

GÖTEBORG. Så stod de då där, han som folk tror kommer efterträda Stefan Löfven och hon som förmodligen kommer att göra det.

Med sig hade de en ”Plan för fler poliser och ökad trygghet”, kärnan i hela kongresstemat. Den visade sig innehålla diverse satsningar som ska leda till 10 000 fler polisanställda år 2025.

TV4 ställde den uppenbara frågan: Ni har ju tidigare klagat på oppositionens ”budgivning” om polisen, ger ni er inte själva in i en sådan budgivning nu?

Anders Ygemans svar:

– Nej, jag ser det mer som att vi avslutar den.

Hycklande, arrogant, maktfullkomligt? Ja, fast lite roligt också. Och dessutom förmodligen korrekt i sak.

I dagens Expressen skriver Torbjörn Nilsson om hur Socialdemokraternas stadiga förflyttning åt lag-och-ordning-hållet riskerar att kväva ihjäl det utrymme där Moderaterna tänkt bedriva valrörelse. Precis som Moderaternas egen förflyttning högerut slog ihjäl den barska lucka som Kristdemokraterna försökte ta 2015.

Den som tvivlar på att det ligger något i den spaningen kan notera följande meningsutbyte mellan Muf:s ordförande och M:s rättspolitiska talesperson, omedelbart efter presskonferensen.

trygghet6Det ska sägas att det fortfarande är långt till nästa val. Hur långt? Tja, säg så här: Backar man klockan lika långt som tiden fram till valet så hamnar man i början av november 2015. Det vill säga på den tiden då Socialdemokraternas Europa inte byggde några murar, vi klarade allt tillsammans eftersom ”vi hade gjort det förr” – någon trygghet i en ”ny tid” behövdes således inte – och Moderaterna var ett 27-procentsparti som ansågs fiska i grumliga vatten.

Men visst. Fortsätter utvecklingen som nu verkar det som att 2014 års valrörelse, som handlade om huruvida det var bra eller dåligt med halverad arbetsgivaravgift för ungdomar, följs av en valrörelse där debatten bränner till som mest på frågan om den femte nya polishögskolan borde ligga i Dalsland eller i Norrbotten.

trygghet5Ej autentiskt kongressmaterial. Än.