Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-26 05:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/vm-aventyret/2010/04/15/vem-minns-stade-felix-houphouet-boigny-6982/

VM-äventyret

Vem minns Stade Félix Houphouët-Boigny?

England uppmärksammade under torsdagen minnet av dem som omkom i den fruktansvärda Hillsborough-katastrofen för 21 år sedan. En tragedi som knappast gått någon europeisk fotbollssupporter förbi.

Men vem minns läktarkatastrofen på Stade Félix Houphouët-Boigny? Den hände ändå för bara ett år sedan.

19 människor dog och 140 skadades när bland annat en vägg rasade under trycket av folkmassan som kommit för att heja fram sitt Elfenbenskusten till sommarens VM.

En av många afrikanska fotbollskatastrofer som glömts bort. En händelse vars minne förtjänar uppmärksamhet ett år som detta.

* * * * *

Nämnde häromdagen vikten av att Svennis har en Didier Drogba i mental balans. Då hade jag ännu inte sett den tidigare förbundskaptenen Vahid Halilhodzic kommentar i ett telefonsamtal med Soir Info för en tid sedan, där han reflekterade över Elfenbenskustens svaga insatsen i afrikanska mästerskapen.

”Flera gånger visade Didier att han ville lämna laget för att han inte gick ihop med vissa andra spelare”, säger Halilhodzic och slår sig sedan för bröstet när han påpekar att anfallsstjärnan stannade för att han, den allsmäktige Vahid Halilhodzic, lyckades övertala honom varje gång.

Kanske en bitter efterhandskonstruktion från den sparkade bosniern. Kanske ännu ett tecken på att Svennis förmåga att ömsint vårda egon kommer att sättas på större prov än många kanske anat.