Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-05 14:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/vm-aventyret/2010/05/15/svennis-vann-matchen-i-matchen-7210/

VM-ÄVENTYRET

Svennis vann matchen i matchen

Där fanns Didier Drogba. Där fanns Salomon Kalou. Där fanns Aruna Dindane. Ingen John Utaka. Ingen Nwankwo Kanu. Ingen John Obi Mikel.


Tre av Svennis ivorianska spelare i FA-cupfinalen. Ingen av Lagerbäcks nigerianska.


Talande, trots att Drogba träffade såväl stolpe som ribba med både skott och frustrerade handflator. Trots att Kalou levde upp till sitt rykte som målsumpare. Trots att Dindane också verkade vilja leva upp till Kalous rykte.


Fast alla var de självskrivna i startelvorna på Wembley. Alla har de imponerat under våren. Till slut fick också Drogba avgöra matchen och Kalou leende springa omkring med en ivoriansk trikolor om huvudet efter slutsignalen.


Kanu och Utaka kan bara sucka och drömma sig tillbaka. Till finalen för två år sedan när Kanu avgjorde mot Cardiff, framspelad av Utaka.


Den här gången blev det korta inhopp för dem båda. Mikel var skadad. Och så har det sett ut på fler håll. Dålig form och skador. Det har inte varit nigerianska spelares år i Premier League.


För Svennis var det på nytt goda besked denna lördag på Wembley. Lagerbäck har fortsatta frågetecken att räta ut. Är det läge att peta legendaren Kanu? Håller verkligen Utaka för VM-spel? Och håller Mikels knä?


* * * * *


Carlo Ancelotti passade inför finalen på att hylla två svenskar, hans mentorer. ”Som spelare hade jag fantastiska tränare med speciella egenskaper. Den förste var (Nils) Liedholm, som alltid uppträdde väl, som alltid behöll lugnet och som alltid upprätthöll en mycket bra stämning i truppen. Den andre var (Sven-Göran) Eriksson som jag lärde mig mycket taktiskt ifrån”, sade Ancelotti.


Märkligt att detta gick svenska medier helt förbi.