Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-07 22:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/vm-aventyret/2010/06/01/nar-benny-strackte-sig-7415/

VM-äventyret

När Benny sträckte sig

Det är den 20 juni. Klockan är nästan halv tio på kvällen svensk tid. Domaren blåser av matchen och en jublande Benny Lennartsson ger sig av efter sidlinjen med kepsen i handen. Elfenbenskusten har just slagit Brasilien och är klart för avancemang från gruppen. Efter tio meter avbryter Elfenbenskustens assisterande tränaren plötsligt sin segerspurt. Han har sträckt sig.

Kanske är det inte så troligt att vi får uppleva detta. Att Elfenbenskusten slår Brasilien. Eller att Lennartsson gör en tokrusning. Men han har gjort det förut och det var vid en skräll, större än vad en ivoriansk seger över Dungas brassar skulle vara.

Året var 2002. Lilla Viking Stavanger hade i Uefacupen just slagit ut ett Chelsea som redan då hade spelare som John Terry och Frank Lampard i startelva. Den idrottsliga prestationen blev CNN:s ”Play of the Day”, men den amerikanska tv-kanalen missade Lennartssons komiska glädjeutbrott efter slutsignalen. Den har funnits förevigad i ett klipp men hittas nu - mig veterligen - bara i detta klipp från den norska klubbens bragdmatch, efter på pricken tio minuter.

Varken Didier Drogba eller Salomon Kalou fanns med i Chelsea på den tiden. Men man får väl anta Lennartsson redan påmint dem om en av hans karriärs största ögonblick. Även om han kanske utelämnade den där detaljen om sträckningen.

* * * * *

Det börjar nästan bli lite väl enkelt. Att göra sig lustig över Nigerias missöden i planeringen. Lagerbäck och hans VM-trupp skulle i går kväll ha rest från London till Durban med ett chartrat plan. Men när alla var incheckad och väntade på att få flyga uppdagades ett tekniskt fel på planet och sällskapet tvingades övernatta nära flygplatsen.

”NFF (det nigerianska fotbollsförbundet) ordnar med andra lösningar så att vi kan flyga med ett annat bolag”, säger mediabasen Idah Peterside till Kick Off Nigeria.

Fortsättning följer. Garanterat.