Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-17 07:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/vmbloggen/2010/06/13/tur-otur-eller-rattvist-7533/

VM-BLOGGEN

Tur, otur eller rättvist?

Det var en märklig presskonferens som följde efter Ghanas seger över Serbien. Den kom nämligen mest att handla om hur synd det var om Serbien, minst om hur himla kul det var att Ghana givit Afrika ett ansikte i turneringen, genom att rulla ut serberna, i nittio minuter.
Hur kunde det bli så? Jo, Ghana har en serbisk förbundskapten, Milovan Rajevac, och han inledde med att i princip be om ursäkt för vad han ställt till med, för att sedan dra Balkanfotbollens historia sedan det forna Jugoslavien föll samman.
Det samlade pressuppbådet kliade sig i huvudet och undrade hur man skulle få serben att byta inriktning på analysen. Men hur stoppar man en person som behöver simultanttolkas, till och från serbiska, och som uppenbarligen kände ett stort behov av att förklara sig inför det serbiska folket, som nästan ville påskina att det skett ett olycksfall i arbetet? Det gick bara inte.
Jag kan köpa att Serbiens förbundskapten Radomir Antic anser att Ghana hade tur som vann, för det sade han. Men att Ghanas förbundskapten sedan upprepar frasen känns närmast verklighetsfrämmande. Vilka signaler sänder det till spelarna?
Kontrollerar man matchen i nittio minuter är det fan ta mej inte tur om man vinner, utan det är fullt logiskt. Bättre lag förtjänar dessutom alltid att vinna.
Man kan leka med tanken, Nigeria rullar ut Sverige i en tävlingsmatch, vinner, och Lasse Lagerbäck ägnar presskonfereensen åt att slå knut på sig själv, samtidigt som han ber om ursäkt, och förklarar att han mannar hade tur som vann. Det finns inte på världskartan.
Trodde faktiskt att serberna skulle prestera bättre mot Ghana. Startelvan var fylld med "namn". Sju segrar och en oavgjord på tio kvalmatcher gav också förhoppningar. Serbien har på förhand betraktats som VM-turneringens kanske största outsider, även av mig. Men det gäller inte längre. De klarade inte att möta Ghanas 4-2-3-1-taktik. Och risken är uppenbar att Tyskland släcker allt serbiskt hopp redan på fredag, i Port Elizabeth.
Ghana var enda afrikanska lag som avancerade från gruppspelet vid VM i Tyskland för fyra år sedan. Nu göra man det förmodligen igen. Och det ska bli väldigt intressant att se hur långt det räcker. För det här laget har klass, hög klass.