Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 23:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/vmbloggen/2010/06/18/farre-bar-fotbolltrojor-pa-stan-7589/

VM-bloggen

Färre bär fotbolltröjor på stan

JOHANNESBURG. Det är fotbolls-fredag i dag. Varje fredag de senaste månaderna har Sydafrika klätt sig i hemmalagets gula tröjor för att komma i stämning inför VM. Det hela kulminerade förstås i den fantastiska jättefesten vid öppningsmatchen mot Mexiko för en vecka sedan. Därefter har det gått utför kan man säga, för laget i alla fall.

Och kanske har också stämningen lagt sig lite. Det är kallt. Det har varit lite kaos i trafiken, och polisen har fått rycka in för att ta över säkerheten på fem arenor istället för strejkande säkerhetsvakter. Bafana spelade bort sig fullständigt mot Uruguay. Det hörs bara spridda vuvuzelor på gatorna. Jag tycker jag ser färre som fotbollströjor på stan i dag.

En väninna som arbetar med pr i musikbranschen föreslog i går kväll att detta är som väntat. Hon menar att fotbolls-VM som arrangemang liknar event som Grammisgalan eller Oscarsgalan. För varje vinnare går minst ett par förlorare, och för varje vinnare som ropas upp att hålla tacktal sprider sig känslan av förlust bland de andra i salen. Humöret sjunker.

Några vinner, andra förlorar. Det är liksom hela poängen. Att just Bafana Bafana skulle vara bland förlorarna är olyckligt, men kanske egentligen inte särskilt oväntat. Och sydafriknaerna har inte heller helt givit upp hoppet. Om Bafana Bafana slår Frankrike med 5-0 i nästa match så går vi vidare. Man ska aldrig säga aldrig.
 
Till och med president Jacob Zuma uppmanar nationen att fortsätta sluta upp bakom hemmalaget. Min väninna i musikbranschen har dock givit upp. Hon tycker Bafana Bafana har betett sig som en undermålig pojkvän, håller inte vad de lovar och faller på mållinjen. Ett riktigt stolpskott.
 
Än är hon dock i minoritet tror jag. För de flesta sydafrikaner tycks kärleken till de egna "pojkarna" trots allt fortfarande bestå.