Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-10 12:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/vmbloggen/2010/06/18/fifa-brickan-raddade-mig-7590/

VM-bloggen

Fifa-brickan räddade mig

Inom loppet av någon timme stod en sydafrikansk polis två gånger och fingrade fundersamt på mitt körkort. Bägge gångerna tror jag att min Fifa-ackreditering kan ha räddat mig.

Första gången var på den spikraka motorvägen mellan Bloemfontein och Johannesburg.

Vi hade bråttom hem till tv-matchen Tyskland-Serbien och plötsligt viftade en jättelik polis in oss till vägrenen. Innan han hann komma fram till mitt nedvevade fönster hade jag hängt Fifa-brickan runt halsen – i förebyggande syfte.

Jag erkände utan förbehåll att det gått för fort, förklarade det där med fotbollen när han stod med mitt körkort i handen. Han ville se passet också. Det slutade med en varning, nästa gång skulle det kosta 1 000 rand att fara fram på det viset förklarade jätten med sheriffstjärnan på bröstet.

Någon timme senare hade jag förirrat mig i den ökända Johannesburg-stadsdelen Hillbrow när en ung polis i orange väst stoppade mig. Även han ville se mitt körkort och höll det länge i sin hand. Det var lite oklart om jag gjort mig skyldig till någon förseelse, men hans min var så försåtlig att jag beslöt mig för att ligga ytterst lågt. Det var inte läge att argumentera eller hävda sin rätt. Det var läge att bara hålla med.

Senare förklarade vår utsände i Johannesburg att polisen sannolikt ville ha en dusör för att låta mig köra vidare.

Kanske var det Fifa-brickan som räddade mig. Den hängde redan runt min hals sedan mötet med motorvägspolisen.