Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-10 12:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/vmbloggen/2010/07/02/hela-varlden-haller-pa-ghana-7687/

VM-bloggen

Hela världen håller på Ghana

Vi är alla Ghana-fans idag!
Så lyder rubriken på Daily Suns förstasida och de andra tidningarna i Johannesburg är inne på samma linje – en tidning vitsar till det med  Bafghana Bafghana istället för Bafana  Bafana.
Här i vår provins, Gauteng heter den, har regeringen utlyst en officiell Ghana-kampanj och om Ghana vinner och går till semifinal är spelarna  bjudna hem till Nelson Mandela nere i Kapstaden.
Kamerun och Senegal förlorade sina kvarstfinaler 1990 och 2002.
Nu har Ghana chansen att ta det historiska steget och det är nästan så att man tycker synd om Uruguay – hela världen är nog ghananer i dag.
Det är heller ingen tillfällighet att just Ghana är där.
Fotbollsnationen Ghana satsar långsikitgt och vann bland annat U20-VM i fjol – flera av de spelarna ingår i truppen.
Laget är inte centrerat runt stjärnor som Eto´o eller Drogba, man har tvärtom klarat sig utan Chelseas skadade Michael Essien.
Ghana har visserligen en europeisk tränare, men han har varit där i två år och blixtinkallades inte som Lagerbäck och Eriksson.
När jag gick från presskonferensen i går kväll var jag också ghanan. Då hade jag hört  Asamoah Gyan berätta om hur hela Afrika väntar på denna framgång.
Drygt tre timmar återstår till avspark och jag har tid på mig att inta en mer objektiv inställning – får se om det lyckas.