Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-29 11:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/vmbloggen/2010/07/04/jag-satsar-mina-pengar-pa-joachim-low-7695/

VM-bloggen

Jag satsar mina pengar på Joachim Löw

VM-fotbollen har avverkat kvartsfinalerna, innebär att tjugoåtta lag har tvingats lämnat turneringen.

Det är nu det är dags att lägga in stöten mot souvernirförsäljarna. Rean är redan i full gång, Tröjor som kostade lite drygt 200 kronor när turneringen startade kan man nu hitta för halva priset. Och prissättningen är liknande på resten av utbudet.

I restlagren finns mängder av de gula sydafrikanska tröjorna, eftersom de producerades i sådan mängd. Men kikar man runt lite så märker man den stora felkalkyleringen ligger på Kamerun. Här verkar allt finnas kvar. Algeriet, Italien och Frankrike finns också kvar i betydande mängd

För vissa lag finns inte ens restlager. Nya Zeeland, Danmark och Honduras är exempel på nationer som souvernirförsäljarna låg medvetet lågt med från start, Slovakien, Serbien och Slovenien var heller inga direkta kioskvältare.

Äter en utmärkt frukost på Villa Zest i Kapstaden. Solen skiner från blå himmel, det är drygt 20 grader, och terassdörren står på vid gavel. Det är så här vinterdagar ska vara.

Suyleen Kramogetsi och Nicolette Noxold fixar i köket, och trollar fram suveräna omeletter.

Gårdagen bjöd Tysklands kross av Argentina, samt thrillern Spanien-Paraguay, som krävde stolpe, stolpe, stolpe in för att Spanien skulle kunna avgöra.

Hur det ska gå? Ja, med Brasilien, Argentina utsparkade redan i kvartsfinal, och med på papperet starka nationer som Portugal, England, Italien och Frankrike borta sedan tidigare, är det en väldigt öppen fråga.

Tyskland såg ruggigt välorganiserat, och ruggigt starkt ut i skarpt läge mot Argentina. Förbundskapten Joachim Löw har preparerat sitt nya, unga lag till tänderna. Tyskland blir livsfarligt.

Är också djupt imponerad av den holländska inställningen. De trummade på mot Brasilien, och utnyttjade det faktum att Brasilien inte kunde göra 3-0 i första halvlek, och sedan inte hade varken mental eller spelmässig beredskap att handskas med den holländska kvitteringen.

David Villa vinner match efter match för Spanien, och ett lag som vinner ska aldrig räknas bort. Vad som talar mot Spanien är dock att de måste stå för ett trendbrott. Det har aldrig hänt att ett lag som förlorat den inledande gruppspelsmatchen lyckats vinna turneringen. Spanien inledde med 0-1 mot Schweiz. Dessutom, Spanien måste spela rakare, snabbare för att rå på Tyskland. Det går inte att spela 7-8 pass innan bollen ska in i boxen, då hinner Tyskland stänga alla passningsvägar.

Uruguay känns som den stora outsidern. Med Luis Suarez avstängd lär det bli tufft att rubba Holland.

Så om jag skulle satsa 100 rand på en vinnare idag, ja då skulle jag nog lägga slantarna på Joachims Löws Tyskland. Där finns störst potential.