Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-17 10:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/wiman/2010/05/11/vad-hander-med-vilks-7188/

WIMAN

Vad händer med Vilks?

När mordkomplotten mot konstnären Lars Vilks avslöjades i början av mars var det många som inte bara ryckte på axlarna utan vred sig med hela kroppen. Skulle det där vara något att bry sig om? En pajas som med sina rondellhundar försökt återupprepa provokationen med de danska Muhammedkarikatyrerna hade hotats av en annan clownliknande karaktär med artistnamnet ”Jihad Jane”.

Kvällens incident på Uppsala universitet, där en man under en föreläsning gjorde ett våldsamt utfall mot Lars Vilks visade att hotet är långt ifrån avskrivet.

Frågorna från attentatsplanerna tidigare i våras förtjänar att upprepas; denna gång med desto större kraft eftersom attacken ägde rum på Nordens äldsta universitet, själva symbolen för det fria tänkandet. Är yttrandefriheten mindre värd när den utövas av Lars Vilks? Vad har religiösa fantatiker – senast i form av två frikyrkopredikanter som ville arrangera bokbål på Jonas Gardells böcker om Gud – för rätt att kräva lojalitet mot sin världsbild, som går stick i stäv mot det sekulära samhällets?

Likaså bör man upprepa vissa grundläggande fakta från den tidigare debatten. Som att friheten att häda är inskriven i svensk grundlag. Som att ”kränkningar” av en religion och dess mer eller mindre fiktiva symbolgestalter inte är samma sak som hets mot enskilda människor eller folkgrupper.

Att Lars Vilks i kväll utsattes för en ”dansk skalle” är i det sammanhanget inget annat än en bedrövlig ironi.