Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-28 07:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/wiman/2010/05/16/hatten-av-under-styrbordsgiren-7216/

WIMAN

Hatten av under styrbordsgiren

Helena Lindblad bloggar föredömligt från Cannes och oroas bland annat över att den enda svenska tidning som har sin kulturchef på plats är Helsingborgs Dagblad, som representeras av den jovialiske hattmannen Gunnar Bergdahl, en av mina personliga favoriter i branschen.

En annan kulturchef, dock utan slokhatt, är Åsa Linderborg. I dagens kolumn (ej på nätet) avslöjas att jag – till min egen och min närmaste omgivnings oförställda förvåning – har ”outat” mig själv som hängiven ”antisosse”. Jag vill inte förstöra någons glädje, men var och en som tar del av det försök till trivsam barndomsbetraktelse varifrån dessa sensationella uppgifter hämtas kan själv avgöra om Linderborg låtit sin politiska glöd förmörka omdömet eller inte. Kanske handlar det om ett slags aktivistiskt askmoln? Eller trots allt en slokhatt?

Medan jag girar vidare åt styrbord kan jag ändå inte låta bli att lyfta på hatten (i metaforisk bemärkelse, förstås) för en annan av de DN-medarbetare som av Aftonbladets kulturchef utsetts till det svenska kulturlivets främsta nidingar, nämligen Jonas Thente. På hans pånyttfödda blogg skrivs Sveriges i dag mest egensinniga kulturjournalistik.