Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-30 00:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/wiman/2010/06/13/till-trumpetens-stod-7532/

Wiman

Till trumpetens stöd

Det är dags att redan på ett tidigt stadium under fotbolls-VM sätta ner foten i den allt hetare vuvuzela-debatten och se alla försök att kväsa den ljudstarka läktartrumpten för vad de är: solklara hot mot yttrandefriheten. Vuvuzelan kränker inga religiösa symboler, den hetsar inte mot någon folkgrupp (det skulle möjligen vara gruppen arga manliga europeiska tv-tittare).

Det rimliga nu vore att alla svenska medier går samman i en kollektiv manifestation för vuvuzelans rätt att låta. Några tänkbara uppslag: "Så bygger du din egen vuvuzela" eller "Här finns Sveriges mest plågsamma plasttrumpet". Båda borde lämpa sig väl för nya medieformer som webb-tv och pod-radio.

Vuvuzelan är här för att stanna, inte minst med tanke på kommande helgs festligheter på hemmaplan. En plasttrumpet åt varje svensk. Låt tusen vuvuzelas vråla under prinsessbröllopet!