Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 04:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/wiman/2010/07/01/kvinnan-bakom-allt-7684/

Wiman

Kvinnan bakom allt

I det nyskrivna tillägget till sina lysande memoarer ”Ordets makt och vanmakt” – som nyligen landade på mitt bord som pocket – lanserar Jan Guillou en hittills okänd förklaring till att han inte nämnde sitt samröre med KGB mer än i förbifarten i originalboken: han blev ”åthutad” av sin fru att ”inte fladdra ut i de där gamla spionhistorierna, eftersom mer än hälften av den förväntade läse­kretsen, i synnerhet kvinnorna, var totalt ointresserade av spionfrågor”.

Cherchez la femme!

Annars är de 82 nya sidorna lika sprudlande läsning som resten, med Guillou i polemisk högform. Åtminstone fram till slutmeningen och dess föraning om nederlaget i Pressens opinionsnämnd: ”Aldrig i mitt skrivande liv skulle då ordets vanmakt smaka så bittert.”