Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 18:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/wiman/2010/07/01/lumparminnen-med-verklighetens-folk-7685/

Wiman

Lumparminnen med verklighetens folk

Jag noterar att Stockholms bloggande kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt (FP) lever i villfarelsen att jag – i egenskap av kulturchef på Svenska Dagbladet – har lovprisat Folkpartiets kulturpolitik. Jag vet inte vem som har anledning att rodna mest: jag själv, Sjöstedt eller den som faktiskt är kulturchef på SvD, Stefan Eklund. Antagligen säger sammanblandningen också något som någon skulle kunna tolka som illavarslande om kulturjournalistikens framtid. Sjöstedts alliansbroder Göran Hägglund har åtminstone begreppen klara för sig, då han i dagens tal på KD:s riksting fortsatte sitt fruktlösa korståg för verklighetens folk med ett angrepp på Dagens Nyheters kultursidor. Ett byte av måltavla kanske skulle hjälpa hans parti i kriget om rösterna.

Vidare noterar jag att Martin Jönsson, SvD:s reelle redaktionschef – i likhet med mig själv – inledde denna den moderna svenska historiens första värnpliktsfria vecka med en redogörelse för sina lumparminnen. Dessa har sedan kompletterats av PM Nilsson i DN och i dagens Expressen av Nils Schwartz, som givetvis står för de ojämförligt roligaste i sin beskrivning av hur han som rekryt på 60-talet förväntades skydda både sig själv och den svenska civilbefolkningen mot kärnvapenkrigets fasor med hjälp av en regnrock. I vilket fall borde dessa exempel mer än väl räcka för att jäva min gamla tes om att manliga svenska kulturskribenter kännetecknas av att de

1) inte har spelat lagidrott

2) inte har körkort

3) inte har gjort lumpen. 

Det kommer säkert fler vittnesmål från terrängen innan veckan är slut.