Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-06 05:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/wiman/2010/08/16/underbara-man-vid-vatten-7878/

WIMAN

Underbara män vid vatten

Jag firar slutet på årets semester med att studera de nya bilderna på en badande Barack Obama med dotter i det oljebesudlade vattnet utanför Floridas kust. De bekräftar med all önskvärd tydlighet att presidenten förstått det mediala dopets sakrament; jämför med fjolårets bilderVladimir Putins virila fjärilsim i Bajkalsjön, fotonaMussolinis kraftiga crawltag i Medelhavet eller Maos ideologiska simturer över Gula floden. Underbara män vid vatten.

Ur ett mer prosaiskt perspektiv kan man minnas den svenska valrörelsen 1985, då moderatledaren Ulf Adelsohn under ett besök vid kärnkraftverket Forsmark förklarade sig beredd att bada i reaktorns kylvatten.

Dock inte med bar överkropp. Och framför allt inte i sällskap med sin dotter.