Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-27 21:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/wiman/2010/11/02/om-en-bortplockad-strip-8427/

WIMAN

Om en bortplockad strip

Jonathan Leman bloggar tänkvärt om mitt beslut i går att plocka bort en seriestrip av Martin Kellerman, vilket uppmärksammades flitigt i gårdagens branschmedier. Leman menar – i likhet med många andra – att den antisemtiska klichén om ”judarna på Bonnier” används uppenbart ironiskt och det därför var fel av mig att ta bort serien från DN:s webb.


Jag kunde säkert ha formulerat mina motiv bättre, men den springande punkten är att jag inte tror att det är lika uppenbart som många andra att uttrycket används ironiskt och att stripen på det viset blir en rolig drift med antisemitiska konspirationsteorier. Den som missar det kommer i så fall att uppfatta serien som antisemitisk, även om intentionen bakom den är den rakt motsatta. Spridd utanför kontexten av införstådda DN-läsare som kan sin Rocky blir detta än svårare att avgöra. Mot den bakgrunden var det självklart att plocka bort den.


Betyder det att jag tror att Martin Kellerman är antisemit?


Nej.


Betyder det att jag är en träbock?


Ja. Åtminstone i det här fallet.