Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Wiman

Kom igen, Lena

I onsdagens partiledardebatt i riksdagen riktade Lars Ohly kritik mot Svenska Dagbladets ledarsida, samtidigt som han prisade tidningens nyhetsjournalistik.

I dagens Kulturnytt ville Lena Adelsohn Liljeroth inte vara sämre. I en kommentar till DN:s artiklar om ett nytt operahus i Stockholm gav hon sin bild av svenska kultursidor, som enligt kulturministerns förmenande skriver ”på ett sätt som gör att människor inte känner sig delaktiga”.

Landets medieanalytiker får se upp. Politikerna har uppenbarligen fått ett nytt fritidsintresse.

”Jag skulle gärna se att inte bara de som företräder kulturen utan även de som arbetar på redaktionerna skulle ha en mer inkluderande hållning”, sade kulturministern i sitt resonemang om hur de kulturen skapar fientlighet omkring sig.

Man behöver inte överdramatisera denna fråga och ropa på vare sig Berlusconi, Nordkorea, de ungerska medielagarna, Putin eller något annat jävulskap; kulturministern är säkert väl medveten om att hon denna gång satte klackskorna i klaveret. Om inte annat lär hon bli det. Principfrågan måste nämligen ändå formellt föras till protokollet: det är anmärkningsvärt att Lena Adelsohn Liljeroth finner det lämpligt att offentligt vädra några åsikter om svensk journalistik överhuvudtaget. Hon är inte, som Lars Ohly, en marginaliserad oppositionspolitiker. Hon är kulturminister.

Med detta sagt kan man dessutom notera att hon har fel i sak. Närmare 90 procent av Dagens Nyheters läsare tar varje dag del av kultursidorna och dess blandning av kultur- och nöjesnyheter, reportage, kritik, debatt och lustfylld opinionsbildning.

Kulturministern är varmt välkommen att ansluta sig till den skaran.

UPPDATERING: Aftonbladets Martin Aagård skojar briljant här och Expressens Karin Olsson skriver här.