Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Bostad

18 ryska friidrottare pekas ut som dopade

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Flera ryska medier rapporterar i dag om nya dopningsfall i landet. 18 friidrottare som deltog under VM i Helsingfors 2005 har testats positivt för dopning.

Genom nya analyser av tester som gjordes för 11 år sedan under VM i Helsingfors har nya idrottare kunnat pekas ut, enligt den ryska nyhetsbyrån TASS.

– Vi tvivlar på att flera ryska friidrottare deltog på ett rättvist sätt i mästerskapet, säger Internationella friidrottsförbundets (IAAF) pressansvarige Yannis Nikolaou till den ryska nyhetsbyrån.

Av de arton utpekade friidrottarna har fem tagit medalj i olika mästerskap. Dessa är Tatjana Lysenko, Olga Ryabinkina, Yulija Pechonkina, Alexej Voevodin och Jekaterina Volkova. Några av dem har redan avslutat karriären.

Släggkastaren Tatjana Lysenko är kanske den klarast lysande stjärnan med världsrekord i slägga och ett flertal medaljer från olika mästerskap, bland annat VM och OS- guld. Hon har tidigare åkt fast för dopning under 2008, och var då avstängd fram till 2009.

Troligtvis kommer friidrottarna inte att straffas. När testerna genomfördes 2005 fick de lagras i maximalt åtta år för omtestning.

Läs mer: Systematisk simdopning i Ryssland

Läs mer: Rysk friidrott fortsatt avstängd