Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Åldrigt, stiligt och originellt i Stockholm

Hos B & L Wahlström blänker och glimmar det bland bronspjäser och empirespeglar.
Hos B & L Wahlström blänker och glimmar det bland bronspjäser och empirespeglar. Foto: Caroline Tibell
I Stockholm ligger de klassiska antikbutikerna tätt på Öster­malm och i Vasastan. På Söder­malm hittar man ofta ett mindre traditionellt sortiment. Här presenterar Bostad ett urval.

På Östermalm står de flesta antikbutiker att finna i kvarteren kring Östermalmstorg, alltså Sibyllegatan-Nybrogatan-Kommendörsgatan. De är genomgående av hög klass och många är medlemmar i Sveriges konst- och antikhandlareförening.

I Vasastan är det kvarteren runt Odenplan och Odengatan som visar upp flest antikaffärer. De är lite mer varierade, roliga att botanisera i, kanske lättare att göra fynd i.

Här presenteras ett urval av butiker med olika specialiteter, samtliga i Stockholms innerstad.

Allmoge
Svenska Rum, Nybrogatan 40
Här säljer man bara provinstillverkade, originalmålade möbler. En vackert möblerad butik med föremål som talar till den svenska själen. Unika skåp från 1700-talet som lika gärna kunde vara tillverkade på 1900-talet.
www.svenskarumantikt.se

Östasiatiskt
Ostindiska kompaniet, Nybrogatan 36
Ett trångt litet krypin fyllt med kinesiska föremål från golv till tak. Här finns mest kinesiskt porslin - blåvitt Mingporslin och famille rose men även Buddhafigurer, gravfiguriner, jade, lackarbeten, broderier och mattor.
Ingen hemsida

Glas och silver
Knutssons Antik och konsthandel, Kommendörsgatan 9
Svenskt konstglas från 1897 fram till nutida glas hittar man prydligt uppställt på hyllorna. Den lilla butiken i Stockholm är filial till Vänersborsgbutiken. Hos Knutssons finns nutida glaskonstnärer vars föremål kan bli framtida antikviteter. Utöver konstglas finns också den största samlingen av Wiwen Nilssons arbeten i silver och guld - kannor ljusstakar och smycken.
www.boknutsson.com

Kurt Ribbhagen, Birger Jarlsgatan 13
Flanörerna stannar gärna upp och fönstershoppar. De som vågar sig in finner en salong fylld med silver uppåt väggarna - både antikt och andrahandssilver samt smycken och juveler. Här säljs garanterat intakta, välbevarade svenska och utländska bruksföremål som kannor, skålar, bägare och bestick. Ingenting är omgjort eller lagat.
www.kurtribbhagen.com

Armatur
Antikmagasinet, Riddargatan 11
Säljer gamla lampor och nygjorda lampor i gammal stil. Butiken fylld till bredden med roliga lampor för bostaden, butiker, trapphus, utomhus- och teaterinteriörer. Christer Sellgren är en entusiastisk samlare av allt, har stort lager och säljer också ensataka andra föremål som brasskydd och tidningskorgar.
www.antikmagasinet.se

Mattor, träskulpturer
J P Willborg, Sibyllegatan 41
Ett hav av hoprullade mattor möter besökaren en trappa ner. Här finns 3.000 mattor och bilder på de 35.000 som Willborg sålt. Det flesta är antika persiska mattor, men här finns även svenska mattor och textilier. Alla mattor är renoverade och tvättade. De noga utvalda afrikanska träskulpturerna, figurerna, maskerna och nackstöden står för ett etnografiskt inslag i utbudet.
www.jpwillborg.com

Modernt
BO! Östgötagatan 2
En spännande lokal med högt i tak intill Mosebacke finner den som hittar hit. Butiken har ingen skylt utan bara skyltfönster. Här kan man köpa exklusiva svenska och danska 1900-talsmöbler med tonvikt på 30-, 40- och 50-tal. De svårfunna femtiotalsmöblerna och armaturerna från "slit- och slängtiden" hittar du troligen här. Kuriosa är en stor samling av afrikanska redskap och svärd.
www.stockholmmodern.com
(ej utlagd än)

Jackson Design AB, Sibyllegatan 53 och Tyska brinken 20
En av världens ledande företag på 1900-tal, enligt hemsidan, som är mycket välstrukturerad. Här finns mycket från 50-talet men även and­ra särpräglade möbler. I butiken på Sibyllegatan finns bara ett fåtal av de många föremål man säljer representerade: möbler, glas, keramik, armatur, textilier, smycken och armbandsur.
www.jacksons.se

Modernity, Sibyllegatan 6
En närmast sakral butik med stora fönster som är mycket personligt och smakfullt möblerad med utsökta möbelgrupper och unika föremål från Norden, Europa och Amerika. En hel hyllvägg är fylld med främst svensk keramik. Varje fack bildar ett eget stilleben. Här finns något för alla - dam, herre, ung, eller gammal.
www.modernity.se

1700-1800-tal
Lars Brobergs Antikhandel,Grev Turegatan 56
Företaget säljer mest 1700- och 1800-tal, möbler speglar och prydnader. Butiken ser ut som en förnäm lägenhet med idel antika möbler; inga butikshyllor, utan föremålen står utplacerade på ett nästan naturligt sätt på bord och byråar. Lars Broberg själv är en riktig nestor i branschen som konverserar och bjuder kunderna på chokladmarsipan, om man har tur. Han kan föreläsa om vartenda föremål och avskyr auktioner.

L Edelstam Konst & Antikviteter, Linnégatan 26
I den stilrena och smakfullt inredda butiken finns antika möbler och föremål från 1700-talet med tonvikt på svenskt. Svenskt 1700-talsglas är också en specialitet. En annan nisch är art déco som än så länge uppskattas mer i utlandet än här i Sverige.
www.edelstam-antik.se

Lundgrens Antikhandel, Kommendörsgatan 20 A
En ljus och öppen lokal med gnistrande ljuskronor i kristall i taket och vackra speglar på väggarna - allt från barock till empire. Här hittar man också svenska och utländska möbler och stolar från samma tidsepok.

Thunér Antikhandel, Sibyllegatan 45
Två vackra gueridoner (kolonnstatyetter) i skyltfönstret lockar in i den exklusiva butiken. Bondrokoko eller provinsiell rokoko, som det egentligen heter, kommer inte innanför dörrarna. Här säljs endast högklassiska svenska möbler, ljuskronor och speglar - från gustavianskt till rokoko, 1750- till 1840-tal.
www.thunerantikhandel.se

B & L Wahlström, Nybrogatan 42
Här glittrar det av guld som på Eremitaget i Sankt Petersburg. Det är Empirespeglar och möbler i brännförgylld brons som först fångar blicken. Men butiken är också fylld av porfyrföremål och i taket hänger amplar från Sverige och Ryssland.
Ingen hemsida

Prylar
Gremeljen, Prästgatan 3
En gremelj är en grej eller pryl och det är just vad som finns i de vackra källarvalven från 1600-talet i Gamla stan. Det är samlarens paradis vare sig man söker gamla lås eller korkskruvar. Det är som att gå in i en Tintinbok. Mestadels är det nordiska prylar från stenålder till nutid men även franska och engelska kuriosa går att hitta på hyllorna. En prydlig ordning är det på de handplockade föremålen.
Ingen hemsida

Apollo, Tegnérgatan 5
Drivs av Kerstin Larsson och hennes son Per Särnqvist. Denna butik har en oerhörd bredd och säljer
allt mellan himmel och jord - ett ställe att botanisera på. På källarplanet finns bland annat 1900-talsporslin i stora mängder, även från 40-, 50- och 60-talen, eftersom kunderna i allt högre grad efterfrågar det. Men det antika dominerar och Kerstin Larsson kan plocka fram rariteter från hyllorna från vilken epok som helst.
www.apollo-antik.se

Titta In, Frejgatan 14
En avlång butik en halv trappa under gatunivå. Ett mellanting mellan antikhandel och kvalitetsloppis. Här finns otroligt många ting från främst 1900-talet. Vikter, krukor, glas, tenn och koppar, gamla verktyg, fotogenlampor och andra roliga lampor; spisar och kaminer och till och med gatubelysning av gammal modell. Ett ställe där man kan göra fynd, med en engagerad och road innehavare, Lennart Sellgren, som tog över butiken 1974 tillsammans med svågern och inte haft tråkigt sedan dess.
www.titta-in.se

Bild