Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Ann Söderlund: Jag är ingen sentimental samlare längre

Foto: Hilda Arneback

Mångsysslare. Med ett femte barn på väg, sätter programledaren Ann Söderlund upp ”Dansa med djävlar” med Sanna Lundell på Maximteatern.

Det märks direkt när vi kliver över tröskeln till Ann Söderlunds hem i Vasastan att den bebos av en stor familj. Saker ligger utspridda lite överallt på golvet och Ann ber om hjälp med att lägga ut en nyinköpt matta. Här bor Ann tillsammans med sina fyra barn, och ett femte är på ingång. Yngsta sonen Bobo har blivit sjuk i vattkoppor och är hemma från dagis. Han verkar dock inte märkbart påverkad utan är med och busar under hela fotosessionen. Ann säger själv att hon inte är någon samlare, något som reflekteras i föremålen hon väljer ut.

– Jag brukade vara en sentimental prylsamlare men jag är inte längre det, säger Ann.

K:et:

– Det här K:et står för kärlek. Jag fick det av min man när jag berättade att vi var med barn igen, för att jag skulle orka en gång till. Det är han som har gjort det och lamporna kallas för ”Cirkuslampan”. Det är en pryl men ändå lite laddat med värde.

Cykeln:

– Jag skulle köpa en svart cykel precis innan jag blev gravid. Då jag ville börja träna igen tänkte jag köpa en snabb cykel, i stället för en sådan mammacykel med korg. Men så blev jag med barn och sen dess har det inte blivit så mycket cyklande. Men jag tycker cyklar är väldigt snygga inredningsdetaljer. Sen gillar jag färgen väldigt mycket. Den har också ett roligt namn – Stålhästen.

Kuddarna:

– Jag brukar skryta om alla mina duktiga kompisar som gör de här Swedish rags-kuddarna. De skapar en otroligt ombonad stämning hemma. Sen är jag väldigt förtjust i trasmattor som jag lite grann samlar på. Man slungas liksom tillbaka 100 år i tiden när folk inte slängde så mycket, även om dessa är i lite mer modern tappning. Och så älskar jag de här pastellfärgerna.

Tavlorna:

– Tavlorna har mina barn ritat. Jag har varit duktig på att spara deras självporträtt. Det är roligt att se när de växer upp och hur de ändras i hur de ser på sig själva, vilket syns genom målandet. Men jag gillar tavlor och har flera som mina kompisar målat. Tyvärr har jag inte fått upp alla, så det står typ 40 stycken i ett hörn.

Djuren:

– Den här apan fick jag av min mamma när jag tog studenten. Hon gick bort när jag var 23. Jag är väldigt rädd om den även om den brukar försvinna hela tiden. De andra djuren har jag fått i present. Jag älskar ju djur och tycker det är en så rolig inredningsdetalj.

Skålarna:

– De här små skålarna fick jag av min poddkompis Anitha Schulman häromdagen. Jag har många kreativa och konstnärliga kompisar, som gör allt från tavlor till kläder och prylar. Bordet här har en kompis gjort också. Jag gillar sådana här smågrejer. Min kille klagar alltid över att mina smycken ligger överallt, i dessa kan man lägga allt möjligt smått.

Fakta.Ann Söderlund

Ålder: 43 år

Familj: Sambon Mathias Johansson och barnen Ossian, Ilon, Dante och Bobo.

Bor: Vasastan

Gör: Journalist, programledare och författare.

Aktuell med: ”Dansa med djävlar” tillsammans med Sanna Lundell på Maximteatern – en föreställning om medberoende.