Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Är glödlampor helt förbjudna?

Frågor och svar. Nu ska vi mäta lumen (lm) i stället för watt (W).

Är glödlampor helt förbjudna?
Det är inte förbjudet att använda eller köpa glödlampor. Butikerna får sälja sina lager. Utfasningen har skett i flera led med start den 1 september 2009 med förbud mot de ­starkaste lamporna. Sedan har förbudet ut­ökats till allt svagare lampor. Kommande år skärps kraven på våra nya ljuskällor, till exempel ska tändtiden på lågenergilampor kortas.

Vad gör man av trasiga lampor?
Alla lampor ska lämnas till återvinning. De får inte kastas i soporna.

Hur stor är energibesparingen?
Led sparar upp till 80 procent jämfört med glödlampan, lågenergi­lampan sparar 75–80 procent och halogenlampan 30–50 procent.

Vad betyder lumen?
Hittills har vi använt watt (W) som begrepp för hur mycket energi en lampa förbrukar. Lumen (lm) är det nya begreppet som är ett mått på ljusflöde, den totala mängden ljus en lampa ger. En glödlampa på 25 W motsvaras av 220–250 lm med lågenergi-, halogen- och ledlampor. 60 W motsvaras av 700–805 lm. Olika fabrikat på ljuskällorna innebär att watt inte kan överföras till exakta siffror på lumen.

Vad är varmt och kallt ljus?
På alla nya ljuskällor ska färgtemperaturen anges, alltså hur varmt eller kallt ljuset är. Ljusfärgen anges i Kelvin (K). Ju högre temperatur, desto kallare ljus. Glödlampan har ett varmt ljus medan lysrör kan ha både varmt och kallt. Ett stearinljus ligger på cirka 2 000 Kelvin, medan solljus mitt på dagen har 5 500 K. Färgåtergivning, hur bra ljuskällan är på att naturligt återge färger, mäts i Ra. En ljuskälla bör ha minst 80 men helst över 90 Ra.

Sparar man energi med dimmer?
Energimyndigheten har inte gjort egna mätningar. Elko, tillverkare av elinstallationsmaterial, påstår att man generellt sparar 20 procent ­energi om man dimrar 25 procent. Om man dimrar 10 procent fördubblas lampans livslängd.

Källor: Energimyndigheten,lampinfo.se, europa.eu, elko.se, Elsäkerhetsverket