Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-29 06:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/bostad/blomsterfylld-pask-i-roslagen/

EKONOMI

Blomsterfylld påsk i Roslagen

Bild 1 av 9 Blomsterkreatören Gunnar Kaj och trädgårdstokige sambon Carl-Johan Vahlén vårrustar.
Bild 2 av 9 Alla snickerier i stora dalarummet på nedre botten är målade i mörkrött. Gunnar har limfärgmålat väggarna med egna schabloner av pioner och riddarsporrar. Till vänster skymtar köket, som fått behålla sin funkisinredning. Det bonade tegelgolvet är lagt i fiskbensmönster.
Bild 3 av 9 Gunnar Kaj hänger upp några tjeckiska målade äggskal i en forsythia­buske vid husgaveln.
Bild 4 av 9 Två sorters anemoner. Vår vanliga vitsippa, (Anemone nemorosa) och balkansippa, (Anemone blanda) ger med sina bladkransar varandra stöd i en låg, vit skål.
Bild 5 av 9 Dubbla ”piontulpaner” får stöd av ett galler av torra kvistar av spirea och gamla fröställningar av johannesört.
Bild 6 av 9 Pyttesmå buketter av vårlök och kvistar av buxbom placerade i äggkoppar tillsammans med ett gammalt påskägg i trä med blomstermotiv.
Bild 7 av 9 Vita pärlhyacinter i en gammal vacker byrå. De är planterade i en plastlåda inuti byrålådan som skydd mot fukt och smuts, men den döljs av torra fjolårslöv.
Bild 8 av 9 Hyacint, ormöga, scilla och pärlhyacint, alla med blommor i varsin blå nyans blå vaser i Laholmskeramik, ett blått glas och en blå kopp. Tapetmönstret av äppelgrenar har Gunnar Kaj målat i limfärg.
Bild 9 av 9 Förberett för påskbuffé. Vit kungsängslilja med klockor som liknar äggskal. Fågelbon gjorda av enkelt hoptvinnat fjolårsgräs med vaktelägg, vissa vitsprejade, andra naturliga samt vitnat skal av vinbärssnäcka. Glasen heter ”Marrakesh” och är gjorda av Gunnel Sahlin.

En tvåhundraårig gård med gullvivsbacke och havsvik som granne är blomstermästaren Gunnar Kajs eget paradis i Roslagen. Här får han och Carl-Johan Vahlén utlopp för sitt odlingsintresse och för sin kärlek till naturen.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in