Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Bo Westmar: Pynta och påta till påsk

Vi känner oss som frigående höns. Nacken krökt, blicken stint riktad mot marken – och titta där, något att picka upp. Lite löv- rester, några kvarglömda grenar från senaste beskärningen, ris efter fjolårsblomster.

För oss är påsk familjefest, färggranna dekorationer, doftande maträtter – men också njutningsfullt påtande i den yrvakna trädgården.

Nåja – den svenska våren är ju som den är. Oberäknelig. Nyss tittade de första vårblommorna upp i tidiga marsvärmen. Några vilsna krokusar, blyga blåsippsknoppar och svulstiga rabarberknölar, som ligger i startgroparna i landet. Förmodligen ångrar de sig, nu när de får frysa om knoppen i april.

Så vi kröker rygg i den isande snålblåsten, fyller på ny mat till de huttrande fåglarna, funderar på om det verkligen var smart att stuva undan snöskoveln för säsongen – och längtar in till det välfyllda påskbordet:

Nybakat bröd, rykande kötträtter, skummande öl och must – och massor av ägg. Frigående som vi, förstås. Ja, inte äggen får man hoppas, utan de idoga befjädrade föräldrarna.