Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Bostad

Bo Westmar: Sover man bättre i en jänkarsäng?

Hur smal kan en säng vara? Sjuttio, åttio eller nittio centimeter? För en del verkar smärtgränsen gå vid hundraplus.

Kanske låter det som ett lyxproblem, när många får vara glada för en enkel brits och en filt till nattläger. Men storleken har faktiskt en viss betydelse. Fråga bara Ikea, som hade en del problem när de skulle lansera sina sängar i USA.

För det är inte bara städer, bilar och matportioner som är stora i USA. Även sängarna är det – eller verkar åtminstone vara det. Här vill man vaggas till sömns i en riktig fet jänkarsäng modell king size. Här lönar det sig inte att komma dragande med en anorektisk svensk dubbelslaf.

Men måttbandet säger något annat. Det är ingen större skillnad på svensk och amerikansk sängstorlek. Ett amerikanskt king size-vidunder är 1,93 gånger 2,03 meter, en simpel svensk dubbelsäng är 1,80 gånger 2 meter. Den amerikans­ka vinner med tretton centimeter på bredden och tre centimeter på längden. Det är peanuts – men intrycket är ett annat. Ögat luras av biffiga sängbottnar och vräkiga sängramar.

Men jänkarna är faktiskt inte värst. I Japan, av alla länder, finns en sängstorlek över king size – king long. Den är 1,94 gånger 2,05. Kanske inget för medeljapanen – men perfekt för en basketlirare.

Annars är det ju som vanligt andra faktorer än sängstorleken som avgör hur god nattsömnen blir. En nittiosäng kan vara helt perfekt för två. Det beror på åldern – och sängkamraten.