Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 01:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/bostad/de-bor-i-sitt-sommarpardis-aret-om/

Bostad

De bor i sitt sommarpardis året om

Bild 1 av 10 Ulrika och Markus Görefält har rustat upp ett par hopbyggda gamla hus i Domsten vid Öresund.
Bild 2 av 10 Paradiset kallar Ulrika Görefält rummet som är en del av det äldre huset. Gungstolen är ett auktionsfynd, liksom bordet. Här sitter Ulrika och ser Öresund glimta bland all grönska. Hon blir lika förvånad varje gång Oslofärjan passerar exakt klockan 19.
Bild 3 av 10 Taklampan ”Enigma 425” ovanför soffbordet har Shoichi Uchiyama designat för Louis Poulsen.
Bild 4 av 10 Hallen är tapetserad med Josef Franks ”Eldsblomman”. Ulrika har valt att behålla den ursprungliga furun i räcken och delar av trappan.
Bild 5 av 10 Statyn i brons, av Kristianstads- och Åhusbaserade konstnären Axel Olsson, är en gåva från Ulrikas föräldrar.
Bild 6 av 10 Loftet är ännu inte helt inrett, men tillräckligt klart för att gäster ska kunna övernatta. Här vaknar man till fågelsång och känner doften av Öresund.
Bild 7 av 10 Vardagsrummet ligger i husets äldsta del, Lillstugan. Stolarna är köpta på auktion, bordet ”Velodrome” är formgivet av Peter Eklås och soffan är från Ikea.
Bild 8 av 10 Kring matbordet sitter lätt tolv personer. Bordet är inköpt på Kulturmagasinet. Stolarna på rad vid väggen är ett fynd från Blå station.
Bild 9 av 10 Matrummet går över i vardagsrummet ett par trappsteg ned i det gamla 1800-talshuset. Här står Ulrika och diggar fransyskan Zazs oemotståndliga låtar. Vid sidan om design är musik Ulrikas stora intresse. Från Paradiset, det lilla rummet längst in, kan man se Öresund glimta fram.
Bild 10 av 10 Porslinstaxen vaktar humanisten Ulrikas ordböcker.
Mitt i bländande fiskeläget Domsten, fyra mil norr om Helsingborg, hittade Ulrika och Markus Görefält med barnen Olle och Ture sitt drömboende. Två hus från olika tidsepoker på samma tomt, och med hundra meter till Öresund.
Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in