Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 09:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/bostad/de-har-gatt-i-land-pa-sin-egen-strand/

Bostad

De har gått i land på sin egen strand

Bild 1 av 10 Huset speglar deras liv.
Bild 2 av 10 ”Aldrig en svulstig hörnsoffa i vårt hem”, sade Annika och Christer innan de hittade Ikeasoffan som med kapade ben inte skymmer vardagsrummets fönster eller det låga räcket runt ljusschaktet. På nedervåningen syns köket.
Bild 3 av 10 När marmorelefanterna flyttades krävdes en kranbil eftersom de väger 2,2 ton styck.
Bild 4 av 10 Badrummet har väggar och golv i marmor från Thailand. Det ligger innanför husets största sovrum som är Annikas ateljé. Karmstolen är en fransk 1700-talsstol i valnöt.
Bild 5 av 10 Täljstenskaminen i köket ger både värme och trivsel. På bänken står Hygieia, hälsans gudinna i den grekiska mytologin, inköpt i Grekland.
Bild 6 av 10 I övervåningens bibliotekshörna står skrivbordet som kommer från Christers farfar under en av Annikas många tavlor. Stolen är en gustaviansk ”Nollstol” från sent 1700-tal, en gåva från Annikas pappa.
Bild 7 av 10 Nedsänkt i trädäcket finns spa­badet som kan ge illusionen att man badar i havet. Det används året runt, ibland i kombination med bastu i sjöstugan. I badet används sjövatten som värms till 38–40 grader.
Bild 8 av 10 I trappan, som lite överraskande saknar räcke i innerspår, hänger en engelsk pondyacht från 1910. Ovanför ett par av Annikas tavlor.
Bild 9 av 10 Christer och Annika har byggt ut trädäcket runt det stora huset av sibirisk lärk så att de alltid har sol, skugga eller lä någonstans. Till höger sjö­stugan med gästrum och bastu.
Bild 10 av 10 Husets centrum är matplatsen med soffan från 1840-talet, 1750-talsstolar och slagbordet tillverkat av en bysnickare på 1870-talet. Intrycket av den mörka, gedigna teaken från Thailand i golv och dörrar mjukas upp med färgstarka Ikeamattor och Annikas tavlor. På piedestalen en västindisk spis som eldas med kokosnötsskal.
Huset på Saltarö ­påminner om en flodångare på ­Mississippi, lite svävande över marken med entrén som stäv. Men Annika Ottander och Christer Lefvedahl visar i inredningen att de har sina rötter på västkusten och Gotland.
Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in