Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Bostad

Dekorera dödskallar!

Trött på pumpor och fladdermöss? I Mexiko gör man dödskallar och benknotor till De dödas dag nästa helg. Konditorn Mia Öhrn visar sina bästa knep.

Sockerdödskallar

Döskallarna är gjorda av sockermassa (även kallad sugar paste) som är lätt och rolig att arbeta med. Sockermassa (av märket Dr Oetker) och alternativet vit marsipan (av märket Odense) finns i välsorterade mataffärer. Hittar du det inte i din butik kan du be dem att beställa hem, eller beställa själv på nätet. I nätbutiker med bakningsinriktning kan du även beställa pennor med svart ätbar färg.

Cirka 15 st

500 g sockermassa eller vit marsipan

Strössel, silverkulor, sockerblommor och ätbar färg till dekor.

Kristyr

3 dl (180 g) florsocker

0,5 msk rumsvarmt smör

0,5 msk flytande honung

Knappt 2 msk vatten

Hushållsfärger

1 Skär av en bit sockermassa och arbeta den mjuk i handen. Forma till en skalle och lägg på en bricka klädd med bakplåtspapper. Täck över resten av sockermassan med plastfolie medan du arbetar så att den inte torkar.

2 Skulptera fram ögonhålor, näsa och kindben med hjälp av en tops. Markera tänder med en liten kniv.

3 Blanda alla ingredienser till kris­tyren utom färgen. Vispa ihop någon minut, gärna med elvisp. Tillsätt några extra droppar vatten om kristyren är för tjock för att spritsas.

4 Fördela kristyren i små skålar och färga den med några droppar hushållsfärg i olika kulörer.

5 Vik ihop små spritspåsar av bakplåtspapper. Häll upp en klick kristyr i påsarna. Vik ihop noggrant och klipp ett litet hål i spetsen.

6 Dekorera döskallarna med kristyr, strössel, sockerblommor och eventuellt ätbar pennfärg och ätbar sprayfärg. Låt torka i rumstemperatur.

 

Benknotor av maräng

När du gräddar maränger är det bra att använda varmluftsugn, om du har möjlighet, och grädda på så låg temperatur som 100 grader. Efter 50 minuter stänger du av ugnen, men låter marängerna stå kvar och eftergräddas i cirka 1 timme. Detta för att marängerna ska behålla sin vackra vita färg.

Cirka 30 maränger

3 äggvitor

1 dl strösocker

1 dl florsocker

1 Vispa äggvitorna med elvisp i en rostfri bunke tillsammans med hälften av strösockret. Tillsätt resten av strösockret när äggvitan börjar bli fluffig, och vispa på hög hastighet till ett fast skum. Sikta florsockret och vänd försiktigt ned det i marängen.

2 Häll marängsmeten i en spritspåse, gärna med rund tyll. Spritsa benknotor med jämna mellanrum på bakplåtspappersklädda plåtar.

3 Grädda marängerna med varmluft i 100 grader i cirka 50 minuter. Stäng av ugnen men låt marängerna stå kvar och torka i eftervärmen någon timme. Låt luckan vara stängd. Är du otålig kan du grädda marängerna en liten stund till och sedan ta ut dem direkt.