Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Del 3: Vardagsrummet

Vardagsrummet ska fungera för både socialt umgänge och avkoppling med läsning, tevetittning eller musiklyssning. I en del hem används det också för hobby och lek. Här är några hållpunkter för att öka trivseln, funktionen och estetiken i detta mångsidiga rum.

1. Möblering
Möblera vardagsrummet efter dess storlek. För stora möbler gör att rummet ser mindre ut och det finns inte svängrum för vare sig städning eller rörelse.

Pröva med en mindre soffa med en fåtölj och en fotpall som även kan användas som sittplats i stället för en stor hörnsoffa.

Möblera gärna mindre strikt. Ställ soffan mitt i rummet i stället för mot en vägg och placera bord och fåtölj i grupp med den. Bind ihop gruppen med en matta under.

2. Färgsättning
Använd en neutral bas på möblerna. Försök använda samma toner i tyger och samma träslag. Lägg sedan till färgklickar med hjälp av kuddar, matta, filt, blommor och gardiner. Sådana saker är mindre dyra och kan enkelt bytas ut efter årstid och inredningstrender.

3. Böcker
Överbelamrade bokhyllor kan vara förödande för synintrycket. Rensa ut böcker som är ointressanta. Ställ sedan böckerna i en ordning som passar dig i bokstavsordning, storleksordning eller i färgmatchade bokryggsrader (jo, det finns de som gör så!).

Stora böcker kan förvaras liggande, men undvik att lägga böcker över redan stående det ger ett rörigt intryck. Lösa papper och sladdriga tidningar sätts i tidskriftssamlare. För att slippa damma är det bra att ha dörrar för bokhyllorna.

4. Gruppera
Försök att samla dina prydnadssaker till intressanta stilleben, i stället för att ställa dem lite här och där. Placera dem i grupper med liknande färger eller material.

Var inte rädd för att ändra då och då. Det ger dig möjlighet att exponera olika saker och gör ditt hem föränderligt och spännande. Detsamma gäller tavlor. En tavla behöver inte behålla samma plats från år till år.

5. Belysning
I ett vardagsrum pågår ofta olika saker. Se till att ha en bra allmänbelysning i taket.

Läsning och handarbete kräver en bra läslampa som riktar ljuset mot boken eller handsysslan.

Stämningsbelysning ger liv åt rummet och dess interiör. Det kan vara udda bordslampor, golvlampor som ger spännande skuggor eller slingor att sätta bakom tavlor eller ovanför en bokhylla.

Även riktade spotlighter som lyser upp konstverk eller hörn kan vara effektfulla.

6. Teve
För många av oss är teven en skön avkoppling och därför placeras den i allmänhet i vardagsrummet.

Tyvärr dominerar apparaten ofta vårt sätt att möblera, vilket kan ge ett stelt och strikt intryck. Det finns stativ som är svängbara, både för konventionella teve-
apparater och för platta skärmar.

Underhållningsmaskiner på hjul kan också skjutas undan och dras fram när de väl ska användas.

7. Fjärrkontrollerna
Ju fler apparater vi har, desto fler fjärrkontroller verkar vi få. De är ofta inga skönheter, så en undangömd förvaring kan vara bra att ha.

Soffbord med ett hyllplan under bordsskivan är ett alternativ. Eller en sydd ficka att hänga över soffkarmen, de finns på olika möbelföretag men är också lätta att sy själv.

Många teknikföretag har dessutom apparater som samlar alla fjärrkontroller i en enda enhet.

8. Personlig samling
I vardagsrummet har du möjligheten att framhäva din personlighet. Här kan du exponera din samling av knappar eller fina skivomslag. Sätt upp föremålen på en speciell hylla eller rama in dem i ramar med djup. Våga visa vem du är!

9. Flera funktioner
Om du använder ditt vardagsrum på flera olika sätt, till exempel till matplats och social samvaro eller har din sovplats i rummet, kan det vara fint att avgränsa delarna.

Placera en bokhylla emellan eller måla och tapetsera väggarna i olika fält. Ett annat alternativ är att sätta upp en skena i taket som tunna gardiner kan glida på. Då kan du enkelt variera om du vill öppna hela rummet eller avskärma.

10. Pricken över i
Inget slår ett fång med färska blommor och levande ljus för att förhöja stämningen i ett vardagsrum. Det är enkelt men ger så mycket. Köp blommor som förstärker en färg i ditt hem eller ha neutrala blommor i en färgmatchande vas.

Bild

På Granit finns tidskriftssamlare för olika behov i olika färger.

I det lilla vardagsrummer passar den nätta soffan bra.

Kuber i keramik av Mia E Göransson.