Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Det gotländska ljuset ger huset lugn och ro

Formgivaren Synnöve Mork med familj blev helt förförda när de bjöds på hem­lagad fisksoppa av ägaren till Lilla Snögrinda på Gotland. Men husets starka färger fick ge vika för att locka in det skira gotländska sommarljuset.

Sekelskiftesverandan är husets ansikte utåt.

– Vi blev helt betagna av det fridfulla. Huset, den äldsta delen byggd 1865, hade fina proportioner, och ett lugnt sommarljus strilade in genom de vackra fönstren, säger Synnöve.

Den förra ägaren som är konstnär hade målat dörrar och väggar i starka färger, som man gjorde förr i gamla Gotlandshus. Inte helt efter spelreglerna och lite för färgstarkt för Synnöves smak. Visst insåg de vilket gigantiskt jobb det skulle komma att innebära att skrapa bort färg och måla om, men de förstod också att huset skulle må bra av en mer homogen färgskala.

– När Roger skrapade färgen från fönsterbågarna doftade det ljuvligt av kåda. Det är kärnvirke i dem.

Även om den färgstarka inredningen hade sin tjusning var den rejält sliten, och Synnöve såg sin chans att locka in det skira sommarljuset i huset.

– Det skulle ge en ytterligare känsla av vilsamhet.

Valvet mellan matrummet och vardagsrummet är borta. På det viset öppnas rummen upp, och alla, familjemedlemmar och gäster, blir medelpunkter.

– Någon sitter och äter, en annan ritar, en tredje ser på teve, samtidigt har de kontakt med varandra och är omgivna av attiraljer de gillar. Som den långsmala spegeln med guldram. Jag gillar formen. Den har vackra proportioner och är varken brackig eller prålig.

Här bor en estet och ett inredningsproffs som gillar restaurangkök och som föredrar gotländsk kalksten i arbetsbänkarna.

– Köket ska vara enkelt och funktionellt. Enbart dold förvaring är inte min melodi. I matrummet har jag blandat glaskaraffer med keramiska tallrikar.

Mycket vitt, grått, och neutralt.

Sin första möbel köpte Synnöve i samma veva som hon flyttade hem­ifrån. Då var hon tjugo och utdragssoffan var avlutad. I dag är den vit och sonen Martin har lagt beslag på den som säng. Den står i gavelrummet på övervåningen. Golvet är svartmålat och bildar en kaxig kontrast till sängen. I rummet satt ett modernt panoramafönster när familjen flyttade in, men som tur var fanns originalfönstret kvar och kunde sättas tillbaka.

I sommarhuset har familjen valt ett enklare möblemang, inget extravagant. Fast det har inte varit någon medveten strategi.

– Egentligen är jag inte särskilt nostalgisk av mig. Jag föredrar moderna uttryck. Ett fräckt mönster i stället för fina duken, säger Synnöve.

HEMMA HOS SYNNÖVE MORK

Familj: Man, tre vuxna barn, ett barnbarn, Olle, en Jack Russel, Flora.

Gör: Form­givare.

Aktuell med: Stora mönsterkollektioner för 2012.

Njuter av: Bra böcker.

Bästa tipset: Ett kvällsdopp vid Gustavs, en vik vid Gotlands västra sida.

Samlar på: Stegar, gamla, slitna, och helst höga.

Vill jag se mer av: Roliga initiativ, trevliga bekantskaper och snygga, tunna klänningar.

Inredningstips: Låt udda bli jämnt. Kombinera saker du aldrig annars skulle göra. Resultatet kan bli fantastiska stilleben. Gör det efter eget huvud.

 HÄR SOMMARBOR JAG

Var: Lilla Snögrinda på Gotland.

Bästa läget: Under äppelträdet.

Andra lägen: På den lilla verandan.