Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 12:24 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/bostad/det-spontana-blir-alltid-bast/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

”Det spontana blir alltid bäst”

Designern Ottil Säfwenberg reser mycket och är alltid på jakt efter inspiration – bilder, prylar, former, ord, ljud och stämningar. I sin etta i Stockholm samlar hon sina fynd i en vacker och rolig blandning.

”Jag vill bidra med det vackra och humoristiska, det eleganta och samtidigt roliga.” Så lyder ett utdrag från Ottil Säfwenbergs ansökan till Konstfacks textillinje 2006. Det speglar också inredningen i hennes 1,5:a på 44 kvadratmeter på Södermalm i Stockholm, vars ena halva en gång var en portvaktslägenhet.

Redan i hallen blir man glad vid mötet av den rosa färgen och de finurliga figurerna på väggarna. Eller när man stöter på den i sammanhanget voluminösa svarta byrån i sovalkoven. Den hittade Ottil i Tensta och prutade så mycket att ägaren till slut gick med på hennes skambud.

För det vackra och eleganta står det ärvda gustavianska skrivbordet och guldspegeln i vardagsrummet.

Ottil har själv snickrat och tillverkat mycket i lägenheten: hyllor och skåp i köket, hallen och i vardagsrummet. I sovrummet har hon byggt sängen med praktisk förvaring under.

Badrummet fick en vattenskada och då passade Ottil på att renovera det och satte upp den fina glasmosaiken och byggde in badkaret och handfatet med praktiska avställningsytor.

Den böljande soffan är egen de­sign. Den är fylld med frigolitkulor – som länge låg sparade i källaren – och klädd med ett bubbligt vitt tyg.

– Det är som att slänga sig i en enorm mjuk snödriva när man kommer hem.

En del av soffan är klädd med ett blommigt tyg som Ottil designade när hon var utbytesstudent i ­Tokyo. Konstfack ställde ut tyget på Galleri Spazio Orlandi i Milano och det resulterade i att Ottil fick arbeta hos Jacob Schlaepfer i Schweiz som designar haute couture-tyger till de stora modehusen.

Bredvid soffan står några pallar i form av tygstubbar, designade av Konstfackskompisen Ivetta Gil.

Varför de annorlunda pallarna och soffan?

– Det är leksaksdesignern i mig, säger Ottil. Jag vill skapa ett hem som blir en annan värld än den vanliga.

Ottil är samlare – alltid på jakt efter saker, bilder, intryck, former, prylar, ord, ljud, stämningar, som blir till inspiration för kommande projekt.

Ett exempel är tidskriften Interview Magazine, som Andy Warhol grundade i slutet av 1960-talet och som täcker halva väggen i stora rummet. Tidningen ges fortfarande ut men det är exemplaren från 1970- och 80-talet som Ottil tycker bäst om – där framsidorna är som förstorade samlarkort på idoler.

– Jag funderar inte så mycket, de spontana idéerna och kombinationerna blir alltid bäst, de får de mest självklara uttrycken, sammanfattar Ottil sin inredning.

Ottil har sicksackat i livet, med utbildningar och jobb. Hon har gått på Beckmans, Nyckelviksskolan, Stockholms tillskärarakademi, arbetat som mönsterkonstruktör och drivit Djuröbadens pensionat med föräldrarna före Konstfack.

När Ottil gick ut Konstfack trodde lärarna att hon skämtade när hon sa att hon skulle dra till Hollywood efter examen. Nu arbetar hon sedan en tid i Los Angeles med modeskaparen Jeremy Scott som hans design­assistent och studiomanager.

– Jag arbetar både med Jeremy Scotts egen kollektion, hans samarbete med Adidas och scenkläder till olika popstjärnor – ser till att det blir en kollektion, från skiss till catwalk och produktion.

Hon berättar om det första märkliga mötet med Jeremy Scott.

– En kompis undrade vad jag skulle göra efter Konstfack, jag ­svarade att det skulle vara kul att hamna hos Jeremy Scott. Min kompis sa att han inte visste vem det var men att någon med det namnet spelade skivor på Tranan samma kväll. Vi gick dit och det var han! Jag presenterade mig, fick praktik och sedan jobb. Det kändes overkligt!

Nu pendlar Ottil mellan Los An­geles och Stockholm, där hon arbetar med ett par kommande utställningar.

Ålder: 33 år.Gör: Designer.Just

Ålder: 33 år.
Gör: Designer.
Just utfört uppdrag: Chefat för Jeremy Scotts kollektionsvisning i Los Angeles.
Finaste uppdrag: Gudmor x 2.
Kommande utställningar: ”Cammofleur”, ett projekt med stöd av Konstnärsnämnden, och ”Re Lace” med stöd av NFH, Nämnden för hemslöjdsfrågor.
Bästa köpet: Handlar enbart kläder som är second hand.
Hemsida: www. meanwhilesomewhereelse.com

Här bor jag
Bostaden: 1,5:a på 44 kvm.
Var: Södermalm i Stockholm. Delar dessutom hus i Hollywood med en glamrockare.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt