Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Drömkök till överkomligt pris

Här lagar Linda och Sara hamburagare och pommes frites på leksaksspisen medan mamma Anna ägnar sig åt mer ätliga grönsaker. De nya luckorna kostade bara 14 000 kronor.
Här lagar Linda och Sara hamburagare och pommes frites på leksaksspisen medan mamma Anna ägnar sig åt mer ätliga grönsaker. De nya luckorna kostade bara 14 000 kronor. Foto: Elis Hoffman
De knallblå köksluckorna från åttiotalet åkte ut, och in kom i stället nytillverkade luckor i gräddvitt med snygga handtag. Med en budgetrenovering fick familjen Wigers en enorm förändring i sitt kök i trettiotalsvillan.

Villan ligger i gamla Enskede i södra Stockholm och den kändes perfekt i storlek för barnfamiljen Wigers när de flyttade in för fyra år sedan. Det mesta var i bra skick och välvårdat genom årtiondena. Köket var stort och hade ett fint parkettgolv. Det enda som stack i ögonen var var de knallblå köksluckorna från åttiotalet.

- Köket såg bedrövligt ut med de där luckorna och slitna köksbänkar. Men planlösningen var toppen och stommarna från Kvänum i riktigt bra skick, så vi ville inte köpa ett helt nytt kök, berättar Anna Wigers.

När hon surfade på nätet för att
få inspiration till förnyelse av köket hittade hon företaget 1001 Köksluckor, och bilder på gräddvita luckor med diskreta pro-
filer som kändes perfekta för familjens kök. Sagt och gjort, hon kontaktade företaget som kom hem till villan och gjorde mätningar.

- Det kändes förtroendeingivande direkt, och de skötte allt med mätning och montering. Visst hade vi kunnat montera luckorna själva för att spara ännu mer men i en barnfamilj har man sällan tid för sådana jobb. Vi valde att prioritera vår tid, säger Anna Wigers.

Det blev också nya bänkskivor från ett byggvaruhus och handtag från Ikea - "i förpackningar med fyra stycken för 100 kronor, och det var de snyggaste vi hittade!". Ny induktionshäll, inbyggd ugn och mikro fyndade familjen hos en återförsäljare av kök.

- De gav oss rabatt eftersom det fanns några små transportskador på baksidan av vitvarorna, inget som syns alltså.

Den gamla diskmaskinen, kylskåpet och fläkten är kvar, men ska bytas ut efter hand. Eftersom de fortfarande fungerar utmärkt så är det ingen brådska, menar Anna.

- Det är bra att ta saker successivt, att få känna efter vad man vill ha och vad man gillar.

Köket i familjen Wigers villa är hemmets centralpunkt och barnen leker gärna här. När DN är på besök lagar femåriga Linda och tolvåriga Sara hamburgare och pommes frites på barnspisen (!) i hopp om att truga de något svårflirtade besökarna att smaka. Det blir i stället en kompromiss med mammas nybakade kanelbullar till kaffet.

- Vår köksrenovering kostade en fjärdedel av vad det skulle kostat att köpa ett helt nytt kök. Det känns bra att det kan bli så fräscht och ändå kosta så lite, säger Anna Wigers.

Bild

Innan renoveringen. Familjen Wigers ville göra något den blå färgen och de slitna bänkskivorna.

Efter. Ny inbyggd ugn och mikro samt nya skåpluckor och bänkskivor.

Lucköppning. Anna Wigers surfade in på nätet och hittade sitt drömkök.