Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Ekoreko hem med guldkant

I ekobloggaren Tanja Dyredands 1930-talsshus förenas intresset för vackra ting med en grön livsstil. Inget nytt kommer över tröskeln, men resultatet blir charmigt småglammigt ändå.

Tanja Dyredand och hennes man Joakim hade svårförenliga krav när de letade hus. Hon ville ha punschveranda, söderläge och trädgård med odlingspotential. Han, som är motorjournalist, var ute efter ett dubbelgarage. Till slut blev det ett klassiskt egnahemshus i Stockholmsförorten Älvsjö. I tre år har de nu långsamt boat in sig i sitt trivsamma och skojigt glittriga hem.

– Inredning måste få ta tid. Särskilt när man har en grön livsstil, säger hon.

Så har det tagit några år att få till ljuskronan i köket. Stommen hittade Tanja Dyredand först, lampskärmarna har hon samlat på sig vartefter. Inför en omfattande renovering av köket, där en vägg ska rivas, har hon lagt handpenning på ett gigantiskt vitrinskåp som ska ersätta köksskåpen från 80-talet. Det väntar i en lada i Nyköping.

För Tanja Dyredand, som alltid har gillat att pyssla, pågår inredandet hela tiden.

Favoritfyndställen är loppisar på landet och bakluckeloppisar. Där letar hon möbler, husgeråd, textil och prydnadsföremål. Sedan målar hon om, renoverar och piffar.

– Inredningen ska spegla husets själ. De flesta möblerna är därför från 30- och 40-talet. Det enda nya vi har är tv:n. Vi ersatte en trasig tjockburk med en miljömärkt lågenergi- och led-tv.

Tanja Dyredand ger gärna gamla saker en ny twist. Gardinlängder i linne pryds med tryck. En tråkig spegel blir som ny med lite färg. Fåtöljer kläs om. En vanlig bordslampa pimpas med tyll och dekorationer. Tapet från makens mormor blir till konstverk inom glas och ram. Favoritsoffan, en 40-talsbäddsoffa från Dux, får ett andra liv med nya bäddmadrasser.

Köper hon nya tapeter eller färg så är de miljömärkta. De enstaka gånger hon handlar nytt är det ekologiskt och har lång livslängd, som sängkläderna från Gripsholm. Men det är inte länge sedan hon var en total miljömarodör.

– Såg jag en snygg klänning så köpte jag den, jag missbrukade taxi och handlade inte ens ekomjölk, säger Tanja Dyredand.

Vändpunkten kom 2009 när dottern Olivia, då nio år, inför hela klassen skulle redovisa vad hennes familj gjorde för miljön. Att de inte gjorde någonting gjorde henne förtvivlad och hon vägrade vara med på redovisningen.

– Det blev en ögonöppnare. Jag lovade mig själv att leva grönt men glamouröst i ett år och blogga om det. Jag tänkte att man inte är tvungen att klä sig i särk och äta rovor bara för att man lever miljövänligt, säger hon.

Hon satte sig in i källsortering, olika miljömärkningar, gick igenom skafferiet, såg över sin konsumtion både när det gäller mat, kläder, inredning och resor. Överraskande snabbt fick hon 50 000 följare och blev en ekomaktfaktor. Nu blir hon kontaktad av lobbyister, organisationer och företag. Senast bjöd en livsmedelskedja in henne för att visa sitt ekosortiment.

– Efter det första ekoåret kunde vi inte gå tillbaka till vår gamla livsstil. Och Olivia tycker att det här är det bästa vi har gjort.

Hemma hos: Tanja Dyredand

Här bor: Tanja Dyredand, dottern Olivia, 13, maken Joakim Dyredand och hunden Coco.
Var: Örby i Stockholmsförorten Älvsjö.
Bostaden: En villa från 1933 på 100 kvadratmeter plus källare. Taket lyftes på 80-talet.
Gör: Frilansjournalist och föreläsare. Driver bloggen Ekostil samt sajten #plastriot, för en medveten användning av plast.
Det bästa med huset: Verandan med söderläge och trädgården.
Inredningsstil: Miljövänlig. Köper ytterst sällan något nytt.
Inredningstips: Ha en tanke när du inreder och skynda långsamt. Återbruka. Köp miljömärkt färg och tapeter.
Gör jag mig inte av med: Moraklockan, en sådan hade jag drömt om och plötsligt bara stod den på gatan här i närheten. Ägarna höll på att tömma sin mammas villa och gav den till mig.
Inte i hemmet: Nya prylar, möbler och kläder.
På önskelistan: Höns och hönshus till nästa sommar.

Inred ekologiskt

Tolv bra tips:

Börja med att rensa ut och fundera på om något fattas.

Ta hand om det du har. Vårda möbler och prylar.

Planera dina inredningsprojekt och låt dem ta tid.

Använd vitvaror och andra köksapparater tills de tar slut.

Köp begagnat, på loppis, bakluckeloppisar, auktion, Blocket etc.

Leta systematiskt och lär dig pruta.

Ge bort, ärv och byt med släktingar och vänner.

Satsa på miljömärkt/lågenergielektronik.

Köp ekomärkta ljus eller ljus av bivax.

Måla om, piffa och klä om det du har och/eller köper.

Om du köper nytt, köp svenskproducerat och ekomärkt som håller länge.

Köp ekologiska blommor, till exempel Kravmärkta hyacinter till jul.