Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 18:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/bostad/en-djungel-av-atliga-vaxter/

Bostad

”En djungel av ätliga växter”

Bild 1 av 4 Anders Kjellsson driver Ensamma trädets plantskola vid Hornborgasjön.
Foto: Sofie Lindblom
Bild 2 av 4 Koreansk berberis, Berberis koreana, har bär med en kraftig syra om de äts färska men gör sig bra som torkade i risrätter och grytor. Kan säljas i butiker under namnet zereshk. Enbart bären är ätliga, resten av busken är giftig.
Foto: Anders Kjellsson
Bild 3 av 4 Daglilja, Hemerocallis, är en härdig perenn som finns i många varianter och kan odlas i hela landet. Anders Kjellsson lägger blommorna i sallad eller gör en asiatisk rätt där blommorna fylls med exempelvis ost och friteras. Mild och söt smak.
Foto: Anders Kjellsson
Bild 4 av 4 Vinhallon, Rubus phoenicolasius, är Anders Kjellssons favorit nummer ett och som han tycker kan ersätta alla improduktiva prydnadsväxter. Bäret har en romantisk, rosig smak med balanserad syra. Blir två tre meter efter tio år och är härdig i zon 1–3.
Foto: Anders Kjellsson
Berberis är det nya svarta. Den föraktade busken, som dominerade 70-talets allmänna planteringar, är på väg tillbaka. Anders Kjellsson tipsar om växterna som går att äta.
Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in