Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

En italienskas kärlek till kakel

Titta in i Luisa Martorellis butik La Riggiola på Rörstrandsgatan i Stockholm. Här hittar du stans häftigaste kakel och lite till.

Så snyggt! Hur kom du på idén att öppna en butik, och varför just på Rörstrandsgatan?

– Kommer man till ett nytt land måste man hitta något att göra, men att sälja kakel från ett kontor på Kungstensgatan funkade inte. Inga fönster, du fattar? Man vill ju dofta, kombinera färger i fantasin, känna ... Tycker du om mönstren? För mig är det här nästan hemma, i Vietri sul Mare vid Almalfikusten i Syditalien. Låter det som ett standardsvar? Inte? Bra. Man vill ju representera landet man kommer ifrån och ta med sig det bästa av kulturen.

Varför håller du till just här?

– Haha, du frågar mig som har bott fem år i Sverige varför jag ville ha en butik på Rörstrandsgatan. Vad kommer du att tänka på? Nu tror jag att det står stilla i ditt huvud. Tänk Rörstrand. Det är det viktigaste namnet i den svenska keramiktraditionen! Och gissa vad den här bostadsrättsföreningen heter? Terrakotta!

Solklart! Hur länge har du importerat kakel för den svenska marknaden?

– Sedan 2005. Butiken har jag haft i snart två år. Traditionerna kommer från Vietri sul Mare. Bland mönsterformgivarna finns storheter som Giuseppe Capogrossi.

Minsann! Kakelbutiken är som ett hål i väggen, liten men fin!

– Tycker du? Vad roligt! Jag håller på att sälja ut en del koppar och fat för att få plats med ytterligare kakel. Idén att blanda kakel och porslin var inte särskilt lyckad. Förresten, varför säger man porslin? Kannor, stora fat och skålar kommer att finnas kvar i sortimentet.

Oj, vilken liten kakelplatta, och där är en riktigt stor!

– Den minsta är fyra gånger fyra centimeter. Den större fyrtio gånger fyrtio. Meningen är att du ska kunna kombinera förutsättningslöst. Blanda mönster som du vill, och du får fram fantastiska effekter. Titta på det svartvita mönstret, det som påminner om timglas. Se hur det skiftar om du har en liten platta, jämfört med flera större.

Berätta om mönstren!

– Kaklet från Vietri har funnits sedan slutet av 1700-talet. Färgen på plattorna blandas fortfarande för hand i stora behållare. Recepten är hemliga och går i arv från generation till generation, så ingen vet vilka ingredienser någon annan använder. Här görs allt från grafiska mönster till harmoniska blommor och cirklar. Många av plattorna är detaljrika och behöver stora ytor för att komma till sin rätt. För många detaljer blir som vanligt bara störande.

Berätta om fler mönster!

– På Capri är landskapet ett annat, kustklippor och kaktusar resulterar i dramatiska mönsterbilder.

Vad betyder La Riggiola?

– På neapolitanska betyder det kakelplatta, men det är också ett uttryck för filosofin ”vackrare dagligvaror”. Svårare är det inte. Titta! Genom att repetera grafiska former är det inga svårigheter att skapa större och komplexa mönster. De blev ett alternativ till de hög­re klassernas exklusiva intarsior av marmor.

Kakel kommer ju inte bara från Amalfikusten i Italien.

– Nej nej. En del är från Syditalien, andra från Nordafrika och Grekland, men också från Mellanöstern. Italienska mönster behöver inte alls ha någon typisk medelhavsprägel, de kan lika gärna rymma ett sammelsurium av olika kulturer. Alla som sitter och målar kakelplattor för hand är stolta över traditionen. Många av dem är småföretagare som, med all rätt, känner oro för att sedvänjan ska försvinna. I Syditalien existerar knappt ordet marknadsföring.

Har ni mycket kakel hemma?

– Än så länge bara i köket, men jag skulle inte säga nej till mina favoriter i badrummet, kakelplattorna med de röda korallerna.

Vad tänker du när jag säger kakel?

– Harmoni, musik och roliga läten. Klick. Klock. Klick. Klock.