Created with Sketch. Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-09 07:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/bostad/ett-hem-ska-vara-manskligt-och-praktiskt/

EKONOMI

”Ett hem ska vara mänskligt och praktiskt”

Bild 1 av 9 Fåtöljerna dekorerades av graffitikonstnären Richard Moser och var med på utställningen ”Drömrummet” på Liljevalchs förra året, där Peter var en av de inbjudna utställarna. Caroline blev så nöjd med resultatet att de fick följa med hem.
Bild 2 av 9 Att färdas på cykel på 1880-talet var som att köra runt i Porsche i dag, säger Peter Pluntky, som ställde upp i årets Tweed Run, en cykeltävling med brittiska förtecken för Stockholms velocipedfantaster. Cyklarna används av hela familjen Romare-Pluntky.
Bild 3 av 9 I snedklaffen från 1700-talet trängs ett gäng gosedjur. De är Carolines, hennes mammas, mormors och mormorsmors.
Bild 4 av 9 Bodeckers skylt hängde utanför den legendariska hattbutiken på Fredsgatan i Stockholm.
Bild 5 av 9 Gunghästen är en klassisk Gemlahäst, som fått ny svans och man från en riktig häst.
Bild 6 av 9 Caroline är scenograf och kostym­tecknare. På arbetsbordet i hennes arbetsrum står en modell från föreställningen ”Håll mitt hjärta”.
Bild 7 av 9 Det blanka matsalsbordet är fortfarande i produktion och ritat av arkitekten Frank Lloyd Wright
Bild 8 av 9 Skyltarna är utmärkt kökskonst. Stekflott torkas av med wettextrasan. Stolarna och soffan har vackert tyg från Svenskt Tenn.
Bild 9 av 9 Livhusaruniformen på dockan passar Peter perfekt och han bar den nyligen i en musikvideo. På väggen hänger ett franskt hästkapplöpningsspel från 1912. Som allt annat i hemmet fungerar det. Och ja, man kan vinna dubbla insatsen. Bakom den igenbommade dörren ovanför trappan till höger fanns en gång Leksaksmuseet.

Antikexperten Peter ­Pluntkys och Carolina ­Romares hem på Södermalm är ett ­eldorado för alla som ­älskar antika leksaker, gamla ­reklamskyltar och cyklar från 1800-talet. Ett färgstarkt hem – inte ett museum – där allt kan användas.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in