Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-08 05:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/bostad/ett-toppmodernt-borgarhem-anno-1840/

EKONOMI

Ett toppmodernt borgarhem anno 1840

Bild 1 av 9 Boktryckarbostaden på Skansen med Andreas Lindblad och Mia Terént tidsenligt klädda för 1840-talet. Skansen slår i helgen upp dörrarna för det varsamt renoverade 1840-talshemmet.
Bild 2 av 9 Taffel i senempir tillverkad i mahogny. De klädda möblerna har randigt skyddsöverdrag av linne. Nygjorda, handtryckta tapeter och bård på lumppapper, originalen fanns i byggnaden.
Bild 3 av 9 Soffa och taburett (utan överdrag)samt divanbord, allt i polerad björk. På golvet en berlinermatta, korsstygnsbroderad med ullgarn.
Bild 4 av 9 Salsskänk målad i björkimitation med svärtade detaljer. Tapeter och bårder är gjorda hos Handtryckta tapeter på Långholmen.
Bild 5 av 9 Köksspis för öppen härd med bakugn, en mjölkhämtare av koppar och i hyllan delar ur servisen ”Ecc­lesial” från Gustavsberg. Tim­mer­väggarna är målade med limfärg.
Bild 6 av 9 Ett slagbord framför köksfönstret med glasskål från tidigt 1800-tal med äpplen. Skärbräda, köttkniv, dricksglas, munblåsta på Skansen, samt två enklare lerljusstakar.
Bild 7 av 9 Chiffonjé fanerad med pyramidmahogny. Skrivtyg (bläckställ) av lackad plåt. I ett av facken ligger en kortlek, kortspel var vanligt.
Bild 8 av 9 På 1730-talet byggdes huset på Södermalm i Stockholm som en påkostad bostad där en del var handelsbod. Det revs 1929 och byggdes upp på Skansen. Nu har det blivit återskapat som en borgarbostad på 1840-talet.
Bild 9 av 9 Salsbord av polerad björk. Empirstolar av al betsade i svart, sitsarna är av flätad rotting. Takampel i sen-empir med plats för fyra stearinljus. På väggen en förgylld spegellampett i empirstil. Tavlan är en akvatintlavyr föreställande vattenfallen i Trollhättan i en sen-empirram av björk med svärtade detaljer. Salsskänken är målad i björkimitation. Mia Terént i tidstypisk nyrokokoklänning av blått halvylle, här kompletterad med förkläde och halskläde (bomull) som ofta användes i vardagslag.

Året är 1840 och senaste inredningstrenden är starka färger. Följ med till Skansens nyskapade boktryckar­bostad och njut av medaljong­tapeter, berlinermattor och ljusa trådgardiner. I morgon slås dörrarna upp för allmänheten.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in